У Кропивницькому презентують виставку робіт «Велюровий кіт»

  • 10 лист. 2020 11:29
  • 1061
    • Новина У Кропивницькому презентують виставку робіт «Велюровий кіт» Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна з нагоди відзначення Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва презентує виставку творів Першого Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова.
     
    Про це йдеться на сайті міської ради.
     
     
    Започатковуючи цей унікальний арт-проєкт, музей  ставив за мету - збереження та розвиток оригінальних народних традицій в сучасному самодіяльному та професійному образотворчому мистецтві, популяризацію образотворчого мистецтва як одного з дієвих засобів розвитку української культури та увічнення пам’яті оригінального майстра наїву, художника-земляка, члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Андрія Ліпатова.
     
    Андрій Ліпатов (1960-2010) за фахом інженер-механік, а за покликом душі – художник. Він прожив коротке, але надзвичайно світле життя. Його оригінальні картини експонувалися на виставках та фестивалях народного, декоративно-прикладного та наївного мистецтва не лише в Україні, а й у Франції, Росії, Великобританії та Ірландії. Твори талановитого художника перебувають в збірках багатьох музеїв і приватних колекціях в Україні та за кордоном. Мурал з його картини «Променад на Дворцовій», виконаний в 2019 році на стіні Музею мистецтв з нагоди 265-річчя Кропивницького, тепер є оригінальною візитівкою міста.
     
     
    У фондах художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна зберігається картина Андрія Ліпатова «Велюровий кіт» (1998), яка й дала назву арт-проєкту та стала основою логотипу і дизайну диплому учасника Бієнале. 
     
    - Цей твір з образом велюрового кота не лише відображає погляд автора на навколишній світ та є його своєрідним автопортретом,  про це вказує монограма «А.Л.», що прикрашає бік кота, а й, завдячуючи своїй безпосередності та високому мистецькому професіоналізму, відображає й загальні настрої двох мистецьких напрямків - наївного мистецтва та примітивізму, - зазначає автор наукової концепції Бієнале провідний науковий співробітник музею, мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін.
     
    У цьому році Бієнале відбувається у віртуальному форматі, у зв’язку зі встановленням на всій території України карантину із забороною проведення всіх масових заходів, проте захід має всеукраїнський масштаб.
     
    Експозицію віртуальної виставки учасників Першого Бієнале складають 227 творів 55 митців з різних міст нашої держави – Київа, Одеси, Чернівців, Тернополя, Миколаєва, Полтави, Могилів-Подільського, Кременчука, Ірпіня, Миргорода, Світловодська, Знам’янки і звичайно Кропивницького, а також селищ Олександрівки, Казарні, Трепівки та Скалева Кіровоградської області.
     
    - Пріоритетними завданнями Бієнале є сприяння розвитку самодіяльної та професійної творчості, заснованої на зверненні до народних мистецьких традицій, форм міського та сільського фольклору, виявлення та підтримка талановитих митців, працюючих у мистецьких напрямках наїву та примітивізму, - відзначила  директор художньо-меморіального музею О.Осмьоркіна Віта Чернова. - Тому його учасниками стали як відомі професійні художники – народний художник України Михайло Надєждін (м. Кропивницький), заслужені художники України Юрій Кафарський (м. Могилів-Подільський Вінницька обл.), Андрій Надєждін та Сергій Шаповалов (м. Кропивницький), заслужений майстер народної творчості України Олександра Пренко (м. Кропивницький). А також знакові постаті сучасного українського образотворчого мистецтва живописці Володимир Кабаченко (м. Одеса) та Анатолій Фурлет (м. Чернівці-Київ), члени Національних Спілок художників та майстрів народного мистецтва України, так і художники-аматори, різні за фаховою освітою – інженери, журналісти, психологи, бібліотекарі, фотографи, математики та мовознавці, які успішно реалізуються в образотворчому мистецтві. Чимало серед учасників бієнале вчителів образотворчого мистецтва.
     
    Приємно відзначити, що Бієнале не оминули увагою й студенти мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університета ім. В.Винниченка, які разом зі своїми викладачами - кандидатами педагогічних наук, членами Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Ларисою Гарбузенко та Юлією Малежик представили свої творчі доробки.
     
     
    Вік учасників також є показовим – від 17 років до 85-ти, що дає змогу в повній мірі осягнути різноплановість сучасного українського образотворчого мистецтва.  
     
    - Необароко, символізм, сюрреалізм, фентезі, декоративізм, реалізм та естетський кітч умовно визначають головні напрямки творчих пошуків художників, твори яких представлені в експозиції виставки учасників Бієнале. Кожен з митців намагається розвивати власну художню ідею, виходячи за межі будь-яких стильових ознак та загально прийнятих художніх штампів. Виставка яскраво демонструє, що свобода мистецького вибору і прагнення до його практичного втілення є головною ознакою сучасного українського образотворчого мистецтва, де технічний професіоналізм відходить на другий план перед безпосереднім художнім сприйняттям, образним втіленням ідей та багатогранністю авторської мови, - саме таку мистецтвознавчу характеристику непересічної мистецької події дає її модератор  Андрій Надєждін.
     
    Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна запрошуємо всіх, хто шанує образотворчість, або сам проявляє себе в художньому мистецтві, завітати на музейний веб-сайт і доторкнутись до барвистого «Велюрового кота» імені Андрія Ліпатова.