Дмитро Кулеба запросив Францію взяти участь у роботі Кримської платформи

  • 3 лист. 2020 12:10
  • 907
    • Новина Дмитро Кулеба запросив Францію взяти участь у роботі Кримської платформи Ранкове місто. Кропивницький
     
    Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Міністром Європи та закордонних справ Французької Республіки Жаном-Івом Ле Дріаном.
     
    Про це інформує Урядовий портал
     
    Дмитро Кулеба висловив співчуття французькому колезі у зв’язку з нещодавніми нападами у Франції, жертвами яких стали невинні люди.
     
    Міністри обговорили динаміку дипломатичних зусиль у рамках Нормандського формату з мирного врегулювання російської збройної агресії на Донбасі. Французький Міністр дав позитивну оцінку зусиллям України зі створення передумов для прогресу у врегулюванні й підкреслив незмінність позиції Парижа щодо підтримки суверенітету України та територіальної цілісності у межах її міжнародно визнаних кордонів.
     
    Дмитро Кулеба поінформував французького колегу про ініціативу створення Кримської платформи - міжнародного формату, що консолідує зусилля міжнародного співтовариства з деокупації Криму, захисту прав людини в умовах тимчасової російської окупації: “Міжнародному співтовариству потрібно комплексно подивитися на проблему незаконної окупації Криму та її наслідків”.
     
    Дмитро Кулеба запросив Францію взяти активну участь у роботі Кримської платформи. Жан-Ів Ле Дріан висловив вдячність за запрошення та запевнив, що принципова позиція Франції щодо невизнання спроби анексії Криму триватиме надалі, як і відповідна політика обмежувальних заходів по відношенню до Росії. У зв’язку з цим французька сторона розгляне інформацію щодо запуску Кримської платформи.
     
    Міністри позитивно відзначили активну динаміку двосторонньої співпраці у багатьох галузях, зокрема збільшення обсягів торгівлі та інвестицій. Вони підтвердили налаштованість на проведення до кінця 2020 року засідання Українсько-французької міжурядової комісії з економічного співробітництва, яке забезпечить умови для збільшення французьких інвестицій в економіку України.
     
    Співрозмовники окремо обговорили перспективи українсько-французького співробітництва в Африці, зокрема у галузях безпеки, торгівлі та інвестицій.
     
    Окремою темою розмови стала європейська інтеграція України. Жан-Ів Ле Дріан позитивно відзначив підсумки успішного Саміту Україна-ЄС і підтвердив налаштованість Парижа на подальшу підтримку відносин Україна-ЄС на основі домовленостей саміту. Дмитро Кулеба наголосив на важливості подальшої інтеграції економік України та Європейського Союзу, як це передбачено Угодою про асоціацію: “Я глибоко переконаний, що у сучасному світі, особливо на тлі пандемії, Україна та ЄС є природними партнерами для побудови міцної економіки Європи”.
     
    Окрему увагу міністри приділили темі системних реформ в Україні на основі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Дмитро Кулеба поінформував французького колегу про руйнівні наслідки сумнозвісного рішення Конституційного Суду України для антикорупційних реформ у нашій державі та запевнив, що Президент та Уряд України рішуче налаштовані захистити ефективну роботу антикорупційної інфраструктури та інші реформи.
     
    У свою чергу Жан-Ів Ле Дріан зазначив, що Франція підтримує рішучість, із якою Президент України Володимир Зеленський почав діяти у цій ситуації.
     
    Жан-Ів Ле Дріан прийняв запрошення Дмитра Кулеби здійснити візит до України для обговорення всього спектру двосторонніх питань.
     
    ФОТО з відкритих джерел