Жителям Кіровоградщини рекомендують вакцинуватися від грипу

  • 29 жовт. 2020 17:02
  • 877
    • Новина Жителям Кіровоградщини рекомендують вакцинуватися від грипу Ранкове місто. Кропивницький

    Щеплення від грипу – особливо актуальне питання цьогоріч, коли весь світ переживає пандемію, спричинену COVID-19.

    Про це повідомив сімейний лікар амбулаторії загальної практики сімейної медицини міської ради Кропивницького Дмитро Корольков,

    - Вакцинація від грипу – це можливість попередити захворювання, яке може зашкодити організму та призвести до багатьох ускладнень і навіть смерті. Цьогоріч можливі випадки змішаної інфекції – грип разом із коронавірусом. Тому дуже важливо, щоб якомога більше людей вакцинувалися від грипу, – наголосив Дмитро Корольков і додав, що вакцина від грипу захищає легені людини від серйозної атаки вірусу.

    Водночас лікар зауважив, що щеплення від грипу не входить до національного календаря, тому вакцини не закуповуються на державному рівні. Зробити щеплення від грипу можна власним коштом.

    - Спершу слід зателефонувати своєму сімейному лікарю та уточнити, коли можна отримати рецепт на вакцину від грипу. Її не продають без рецепту. Далі варто уточнити наявність вакцини в аптеці. Наступним кроком буде запис на прийом до свого сімейного лікаря. Зауважу, якщо ви купуєте вакцину в аптеці, – транспортувати її потрібно обов’язково в сумці-холодильнику, збережіть чек, на якому видно час, коли ви її придбали. Приносьте вакцину до свого лікаря у зазначений час і він вам одразу має зробити щеплення. Щоб знизити ризик інфікуватися під час поїздки до лікаря, ви повинні бути в масці та дотримуватися дистанції, - пояснив Дмитро Корольков.

    Заступник директора департаменту охорони здоров’я Олександр Скрипник зазначив, зараз особливо важливо, щоб якомога більше людей вакцинувалися від грипу, особливо медпрацівники.

    Читайте також: Майже сотня мешканців Кіровоградщині захворіла на коронавірус

     

    - Важливим пріоритетом у цьому сезоні є вакцинація медпрацівників, що працюють із пацієнтами, хворими на COVID-19. Для медиків вакцина безкоштовна. Наразі область чекає на надходження препаратів, - уточнив посадовець.

    Як повідомила головна санітарна лікарка області Надія Оперчук, загалом в епідсезон 2020–2021 років Україна отримає 500 тисяч доз вакцини «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція, чотирьохвалентна); 45 тисяч доз вакцини «Інфлувак («Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди, трьохвалентна); 120 тисяч доз вакцини «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея, трьохвалентна).