Україна не постачатиме воду в окупований Крим

  • 22 жовт. 2020 15:08
  • 751
    • Новина Україна не постачатиме воду в окупований Крим Ранкове місто. Кропивницький

     

    21 жовтня у Херсоні відбулася міжнародна конференція "Проблемні питання водопостачання та використання водних ресурсів на території Криму в умовах російської окупації". Захід був спільно організований Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міністерством закордонних справ України.

    У своєму онлайн-виступі перший заступник Міністра закордонних справ Еміне Джапарова спростувала усі звинувачення на адресу України з боку Росії у водній блокаді Криму і наголосила на повній відповідальності РФ як держави-окупанта за водопостачання на півострові відповідно до міжнародного гуманітарного права.
     
    Еміне Джапарова зазначила, що Росія штучно політизує питання води, перекладаючи свою відповідальність на Україну. 
     
    - Україна не перекривала жодних природних водотоків чи річок, через які вода потрапляє в Крим, лише призупинила ту штучну водну преференцію, яку колись надавала для прискореного розвитку економіки та сільського господарства півострова. Це ціна окупації, яка лише буде зростати, та, напевно те, про що Росія мала думати перш, ніж наважуватись на злочин окупації української території, - наголосила перший заступник Міністра.
     
    За її словами, підвищений попит на воду в Криму пояснюється неправомірними діями РФ, яка мілітаризує півострів та штучно змінює демографічний склад його населення у порушення норм міжнародного права. 
     
    - Україна не буде задовольняти потреби російського військово-промислового комплексу у водних ресурсах. Власні водні ресурси Криму здатні забезпечити потреби населення півострова у воді навіть у найбільш посушливі роки, - підкреслила Еміне Джапарова.
     
    Перший заступник Міністра закордонних справ також відзначила, що у своїх закидах у бік України Росія апелює до захисту прав людини. Водночас всесвітньо відомим фактом є те, що Росія грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права та права людини на тимчасово окупованому півострові, що відображено у відповідних щорічних резолюціях ГА ООН, а також у спеціальних доповідях Генерального секретаря ООН щодо ситуації з правами людини в АРК та м. Севастопіль.
     
    Від МЗС у заході також взяла участь Посол з особливих доручень Лариса Герасько, яка приділила окрему увагу питанню необхідності удосконалення міжнародних інструментів та механізмів дотримання державами-окупантами своїх міжнародно-правових зобов’язань, зокрема і Росією.
     
    Учасники заходу окремо обговорили питання мілітаризації Кримського півострова та порушення Росією норм міжнародного екологічного права.