Наталія Стиркуль: Сподіваюсь спільними зусиллями АМУ ситуація в громадах буде сталою і незмінною

  • 22 жовт. 2020 13:10
  • 913
    • Новина Наталія Стиркуль: Сподіваюсь спільними зусиллями АМУ ситуація в громадах буде сталою і незмінною Ранкове місто. Кропивницький
    Перші вибори у Дмитрівській сільській об’єднаній територіальній громаді відбулись у квітні 2018 року.
     
    Тоді в рамках процесу добровільного об’єднання до складу громади увійшли шість населених пунктів Дмитрівської та два Макариської сільської ради. Вже за рік до громади приєдналась Цибулівська сільська рада. Нині на території ОТГ мекає понад 6,5 тисяч жителів – йдеться у повідомлені Кіровоградського РВ АМУ.
     
    - Кожен етап формування нашої громади ґрунтувався на чітко визначених законодавчо закріплених умовах, одним з яких було закріплення за бюджетами громад 60% ПДФО. Саме цей податок складає понад 40 відсотків загального бюджету громади. Тож, для мене як для голови громади і для нашої команди загрозливою була ймовірність вилучення цього виду доходів з місцевого бюджету. Ми щодня моніторили інформацію, щодо процесу обговорення законопроєкту №3614. Завдяки чіткій і послідовній позиції Асоціації міст України, підтримці та розумінню ситуацій групою народних депутатів кінцева редакція Закону закріпила 60% ПДФО за бюджетами громад. Тепер ми чітко розуміємо, що наша громада надалі буде самостійно розпоряджатись власним ресурсом - незалежно від позицій районів і надалі працюватиме на прямих міжбюджетних відносинах із держбюджетом», - розповідає голова Дмитріської громади Наталія Стиркуль. Після проведення виборів 25 жовтня до Дмитівської ОТГ приєднається ще п’ять населених пунктів Іванковецької сільської ради. «Я, як одна з учасниць процесу обговорення змін до проекту до Конституції в частині децентралізації, переконана, що Асоціація міст України послідовно відстоює інтереси органів місцевого самоврядування і таких невеликих ОТГ як Дмитрівська. Ухвалення Закону 3614 саме в такій редакції - міцний фундамент бюджетної системи держави за принципом дворівневої концепції місцевого самоврядування «громада-область, - констатує Наталія Стиркуль, - ми із впевненістю дивимось у майбутнє. Наша громада була утвореною першою в районі і ми успішно конкурували за якістю надання послуг населенню та залученням кадрового потенціалу з сусідньою Знам'янкою - містом обласного значення. Сподіваюсь, що спільними зусиллями усієї Асоціації міст України така ситуація в майбутньому буде сталою і незміною.