Рак молочної залози – не вирок, це лише захворювання з яким можливо і варто боротися

  • 20 жовт. 2020 14:17
  • 856
    • Новина Рак молочної залози – не вирок, це лише захворювання з яким можливо і варто боротися Ранкове місто. Кропивницький

    Рак молочної залози не тільки в Україні, але і в цілому світі займає перше місце серед онкозахворювань у жінок, тому, 20 жовтня відмічають Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

    В нашій країні приблизно кожні 35 хвилин лікарі виявляють новий випадок раку молочної залози і кожну годину від цієї хвороби помирає одна жінка. За останні 10 років захворюваність на рак молочної залози в Україні збільшилась приблизно вдвічі.

    90% жінок, які хворіють на рак молочної залози - жінки старші 40 років. До факторів ризику відносяться спадковість, часті аборти, пізнє народження дітей, недостатнє вигодовування груддю, неконтрольоване приймання контрацептивів, травми молочної залози, порушення сексуального життя, паління, вживання алкоголю, недотримання принципів здорового способів життя, стреси. Підвищують ризик і супутні гінекологічні та ендокринні патології, тому що молочна залоза – гормонально залежний орган, який чутливо реагує на будь - які зміни в яєчниках, щитовидній та наднирковій залозах.

    «Успіх лікування раку молочної залози в повній мірі залежить від раннього та точного встановлення діагнозу. Багато жінок бояться візиту до мамолога, щоб не почути страшний діагноз. Але це зовсім неправильно, тому що на сьогоднішній день медицина знаходиться на досить високому рівні і успішне лікування захворювання можливе на різних його стадіях. Про це свідчать багато жінок, які побороли хворобу», - прокоментував лікар-онкохірург Кіровоградського онкологічного центру Валерій Васецький.

    З огляду на стан сучасної української медицини багато залежить від культури та свідомості жінок. Згідно статистичних даних 8 із 10 випадків захворювання на рак молочної залози в Україні жінки виявляють самостійно. На жаль, в основній масі на обстеження до мамолога жінки звертаються не на профогляд, а вже з наявністю скарг та пухлини в молочній залозі. Тому кожна жінка повина вміти проводити самодіагностику молочних залоз та проводити її регулярно один раз на місяць. Але пам’ятайте, самообстеження не може замінити професійного огляду та консультації спеціаліста.

    «Огляд мамолога має проходити кожна жінка один раз на рік, навіть за відсутності скарг. Регулярні профілактичні огляди мамолога дозволяють попередити виникнення або виявлення злоякісної патології на її ранній, повністю виліковній, стадії. Діагноз «рак молочної залози» не є вироком. Згідно статистичних даних від раку молочної залози виліковуються від 80 до 95% хворих на I – II стадії, і лише 35%- із III стадією.

    В поліклінічному відділенні КНП « ОКОЦ КОР» є кабінет мамолога та всі можливості для комплексного обстеження молочних залоз. Також в онкоцентрі функціонує мамологічне відділеня, де проводиться висококваліфіковане лікування хворих на рак молочної залози із застосуванням європейських рекомендацій та використовується мультидисциплінарний підхід до кожного окремого випадку. Проводяться такі види оперативних втручань як: радикальна мастектомія в різноманітних модифікаціях, органозберігаючі операції, санітарні операції.

    КНП «ОКОЦ КОР» єдиний медичний заклад в Україні, що має реабілітаційне відділення, де в повному об'ємі проводиться реабілітаційне лікування хворих на рак молочної залози кваліфікованими спеціаластами», - розповіла лікар-онкохірург Кіровоградського онкологічного центру Олена Нагорна.

    Усім жінкам треба обов’язково знати, що скринінгова мамографія проводиться після 40 років один раз на два роки; після 50 років – один раз на рік.

    «Якщо Ви будете слідкувати не тільки за станом своїх молочних залоз, але і підтримувати своє здоров’я вцілому, ризик захворіти раком грудей набагато зменшиться.

    Позбавтеся паління, адже це збільшує ризик багатьох захворювань і, на жаль, рак є одним із них. Підвищуйте свою фізичну активність. Спортом треба займатися в будь – якому віці. Вік не перепона для занять фізичною культурою, єдине, що може завадити – лінь.Спорт допоможе позбавитися від надмірної ваги, бо це також один із етапів на шляху до успіху. Доведено, що жінки з надмірною вагою частіше хворіють раком молочної залози.

    І, звичайно ж, намагайтеся позбавитися від стресів. Знаходьте в житті неочікувані радощі. Хто менше скаржиться на життя – менше хворіє», - резюмував Валерій Васецький.

    Дорогі жінки, пам'ятайте, що вчасно виявити хворобу - це значить гарантувати собі одужання! Досвідчені онкологи Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру проведуть обстеження і діагностику із застосуванням сучасного обладнання, підберуть індивідуальний курс лікування і будуть супроводжувати вас на всіх етапах діагностики, лікування та в реабілітаційний період. Будьте усі здорові!