У Кропивницькому відкрили виставку робіт художника Сергія Шаповалова

  • 20 жовт. 2020 13:26
  • 1288
    • Новина У Кропивницькому відкрили виставку робіт художника Сергія Шаповалова Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відкрилася надзвичайно яскрава, барвиста, колоритна виставка творів відомого митця Заслуженого художника України Сергія Шаповалова.
     
    Про це повідомляє сайт міської ради.
     
     
    Персональний вернісаж під символічною назвою «Живописні експромти Сергія Шаповалова» експонується в рамках музейного мистецького проєкту «В майстерні художника».
     
    Сергій Шаповалов – випускник Київського державного художнього інституту, нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, за спеціальністю «живопис» (1974). Багато років успішно працював художником-живописцем в Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду Української РСР. Виставкову діяльність розпочав з 1981 року. Учасник міських, обласних, всеукраїнських та зарубіжних виставок – Всеукраїнські художні виставки «Мальовнича Україна» до Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій» (1986-2019), Всеукраїнська художня виставка «Наш час - наш простір» (2008), Міжнародна виставка-бієнале «Імпреза-89» Івано-Франківськ, Художня виставка «Нью-Йорк. Інтер-ЕКСПО 2002» США. Має чимало персональних виставок і не лише в Кропивницькому, а й в  Київі в Національному музеї Тараса Шевченка і навіть в Гвадалахарі (Іспанія). Його твори є окрасою колекцій художніх музеїв та приватних збірок в Україні та за кордоном.
     
     
    У 2008 році Сергій Шаповалов був удостоєний почесного звання «Заслужений художник України». За поданням колективу музею у 2011-му представлявся на міській Дошці пошани в номінації «Кращий діяч мистецтв». Є лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» (2006) та  міської художньої премії імені Бориса Вінтенка (2020). З нагоди 265-ї річниці заснування нашого міста у 2019 році отримав Відзнаку Міської ради та Виконавчого комітету Кропивницького «За заслуги» ІІ ступеню.
     
    В творчості Сергій Шаповалов надає перевагу реалістичній манері живопису, мистецьким жанрам натюрморту і пейзажу. Свої живописні доробки він створює у техніці пастозного живопису, що є своєрідною візитівкою художника. Недаремно митця називають Поетом степової райдуги, адже саме барвистою веселкою насичені його твори, що вражають глядачів експресією виконання і невичерпним оптимізмом.
     
     
    Ось як розповідає про свою творчість сам художник під час інтерв’ю в його майстерні, опублікованому в каталозі виставки:
     
    - Живописцем я усвідомив себе, навчаючись в Одесі, а малюванням займаюся з дитинства. Я малюю відразу, без ескізів, сплеском кольорових співвідношень.  Коли малюю на пленері в саду, то все набагато краще виходить. Я люблю ромашки, сокирки, дзвіночки, півники. Душа співає, коли малюю!
     
    Великий вплив мали музейні зібрання Одеси, Києва та взагалі, де б я не був, завжди хочу потрапити до музею. Раніше я дивився на твори великих із захватом, як на роботу богів, тепер, щоб знайти щось нове, потрібне для мене. Художник - це завжди відкриття. Ось, наприклад, Осмьоркін. Скільки не заходжу до вашого музею, неначе б то все бачив, а кожного разу з’являється щось нове, така особливість живопису.
     
    Майстерня - це не просто важлива, це основна складова для втілення творчих задумів, фактично тут проходить моє життя. Найкраще, щоб вона була біля вашого дому. Я свою майстерню облаштував сам і добудовував сам. Це - частина мене, місце, де я можу не лише вільно працювати, а й вільно дихати, відійти від складнощів життя. Мій сад - дерева, квіти також стали частиною майстерні.
     
    Започаткований декілька років тому музейний арт-проєкт «В майстерні художника» передбачає влаштування не звичайних персональних виставок художників, а таких, на яких презентуються твори, які яскраво відображають їхні творчі пошуки, мистецькі експерименти, особисту художню лабораторію. Тож, експозицію нинішньої виставки «Живописні експромти Сергія Шаповалова» складають 38 живописних творів митця різних років, починаючи з 1969-го року, коли він був ще першокурсником художнього інституту, і до сьогодення, написані незадовго до виставки. Більшість з них експонуються вперше. А доповнюють експозицію виставки кольорові фото відомого фотографа члена Національної Спілки журналістів України Олександра Шулешка із серії «Майстерня Сергія Шаповалова».
     
     
    Завітайте до художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна і пориньте в сонячний, оптимістичний, живописний світ заслуженого художника України Сергія Шаповалова. Живописні експромти митця наповнюють позитивними емоціями та здіймають над буденністю, вселяючи віру в перемогу краси і мистецтва!
     
    Віта Чернова, директор
    художньо-меморіального
    музею О.О.Осмьоркіна