Громадяни з діабетом ІІ-го типу отримують ліки безкоштовно

  • 19 жовт. 2020 11:20
  • 557
    • Новина Громадяни з діабетом ІІ-го типу отримують ліки безкоштовно Ранкове місто. Кропивницький
     
    Майже 475 тисяч пацієнтів з діабетом ІІ-го типу отримують життєво необхідні ліки за програмою "Доступні ліки". Про це повідомляє Національна служба здоров’я України.
     
    Зпочатку року лікарі виписали понад 1 млн 900 тис. е-рецептів від діабету ІІ-го типу. Понад 90%, на сьогодні вже погашено. 
     
    В Україні на діабет ІІ-го типу хворіють близько 1 млн людей. У рамках державної програми реімбурсації “Доступні ліки”, вони можуть отримувати необхідні ліки безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні до програми включено 48 препаратів для лікування діабету ІІ-го типу. Отримати їх можна за електронним рецептом сімейного лікаря в аптеці. Така аптека має наліпку на дверях “Доступні ліки”.
     
    Програмою «Доступні ліки» користуються майже 475 тисяч пацієнтів з діабетом ІІ-го типу. З початку поточного року лікарі вже виписали понад 1 млн 900 тис. е-рецептів для таких пацієнтів. Понад 1 млн 700 тисяч з виписаних рецептів, тобто 90 %, на сьогодні вже погашено. Це означає, що пацієнти отримали необхідні їм ліки в аптеці.
     
    Близько 200 тисяч людей хворіють на діабет І-го типу і є інсулінозалежними. Пацієнти, що потребують інсулінотерапії, отримують її за програмою, яка адмініструється Міністерством охорони здоров’я.
     
    На початку вересня уряд спрямував 326 млн грн, передбачених для забезпечення хворих на цукровий діабет інсулінами в Програмі медичних гарантій, в регіони через державну субвенцію. Тобто, забезпечення пацієнтів інсулінами до кінця цього року залишається в компетенції місцевої влади, всі необхідні для цього кошти вони отримають з бюджету.
     
    Щоб отримати препарати інсуліну, пацієнту необхідно прийти на прийом до свого лікаря-ендокринолога, у якого він перебуває на обліку. Ендокринолог відмічає пацієнта в реєстрі пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, і виписує рецепт. Перелік аптек можна дізнатися у закладах охорони здоров’я за місцем диспансерного обліку пацієнта або в структурних підрозділах з питань охорони здоров'я.
     
    Для візиту до лікаря-ендокринолога пацієнту з діабетом І-го типу, який перебуває на диспансерному обліку, не потрібно мати направлення сімейного лікаря. Пацієнту достатньо лише попередньо записатися до лікаря, аби знати конкретний час візиту.