Кропивницькі свободівці відвідали Музей становлення української нації

  • 16 жовт. 2020 19:08
  • 2239
    • Новина Кропивницькі свободівці відвідали Музей становлення української нації Ранкове місто. Кропивницький
     
    14 жовтня з нагоди 78-ї річниці створення Української повстанської армії і Дня захисника міська організація ВО "Свобода" відвідала Музей становлення української нації у столиці. Він розташований на території Музею історії України, під монументом Батьківщина-мати.
     
    Заклад представляє сто воскових скульптур - персонажей різних епох історії нашого народу: від доби Київської Руси-України до сьогодення.
     
     
    Серед величних постатей, таких як княгиня Ольга, Богдан Хмельницький та Тарас Шевченко є і кінорежисер та актор Іван Миколайчук, науковець Борис Патон, лікар і вчений Микола Амосов, оперна співачка Соломія Крушельницька, засновник української літературної мови Іван Котляревський, філософ Григорій Сковорода. 
     
     
    Зустріли націоналісти і засновника ОУН Євгена Коновальця, а також першого президента Михайла Грушевського, Симона Петлюру, В’ячеслава Чорновола. Скористалися можливістю посидіти за одним столом з головою Проводу ОУН Степаном Бандерою та головнокомандувачем УПА Романом Шухевичем та сфотографуватися з героями, які присвятили своє життя боротбі за створення української  держави. 
     
     
    Окрема кімната присвячена сучасній війні на Донбасі та захисту Донецького аеропорту, тут можна роздивитися експонати, привезені з місць бойових дій, передивитися відеоролики з місця подій, а також прослухати розмову матері з сином, який захищає Донецький аеропорт. 
     
     
    Гості музею можуть замовити гіда або ж радіоекскурсію і почути звернення відомих осіб до нового покоління українців.
    До речі, експонати розмовляють, а бравий полководець Іван Богун ще й підморгує)) що викликає у жінок захоплення і вереск! 
     
    Як ділиться враженнями націоналістка Олена Скочко: 
     
    - І де б я ще привіталася з Провідником? Скільки разів мені Степан Бандера говорив "Слава Україні" - стільки я йому і відповідала: "Героям слава!")) Не могла не скористатися нагодою доторкнутися (хоча цього не можна робити) до Романа Шухевича - головнокомандувача Української повстанської армії, річницю створення якої ми і святкували 14 жовтня. 
    Тож дуже рекомендую усім цей сучасний інтерактивний музей, у якому можна реально "доторкнутися" до історії.