Коли і як кропивничанам переходити на зимовий час?

  • 14 жовт. 2020 09:01
  • 1090
    • Новина Коли і як кропивничанам переходити на зимовий час? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Перехід на зимовий час 2020
     
    Україна переходить на зимовий час в останню неділю жовтня. Тож перевести годинники на одну годину назад потрібно у ніч з 24 на 25 жовтня о 4-й годині. Це означає, що поспати можна буде на годину довше. 
     
    Ідея штучно маніпулювати часом належить американському вченому, політику, дипломату, винахіднику Бенджаміну Франкліну. У 1784 році він запропонував збільшити світловий день з метою скорочення витрат на електроенергію. 
     
    За словами медиків, переведення годинників погано позначається на організмі. У людей в цей період порушується сон, вони важко адаптуються та відчувають стрес. Від цього починають загострюватися хронічні захворювання, а також падає працездатність.
     
    Як підготувати організм до переведення часу. 
    Приймайте вранці контрастний душ.
     
    Щодня вживайте 200 мл йогурту або кефіру, оскільки кисломолочні продукти допомагають травленню, підтримують баланс корисної мікрофлори. Перед сном робіть гімнастику. 
    Що ж можна робити до і після переведення часу. Лікарі рекомендують виключити алкоголь. Етанол негативно впливає на центральну нервову систему, пору-шуючи, зокрема, сон. У результаті мозок не розслабляється, вранці долає втому, а адаптаційні процеси ускладнюються. Не можна їсти копчену ковбасу і бекон. При новому режимі харчування вашому організму буде складніше перетравлювати їжу. Тому перекус копченостями ускладнить його роботу і може привести до діареї і метеоризму. Не вживайте смажені страви. Картопля-фрі, крильця в клярі, стейки містять канцероген – окислений жир, і для шлунково-кишкового тракту таке навантаження може стати також непосильним.