Православна Церква вшановує пам’ять першого митрополита Київського святителя Михаїла

  • 13 жовт. 2020 16:37
  • 731
    • Новина Православна Церква вшановує пам’ять першого митрополита Київського святителя Михаїла Ранкове місто. Кропивницький
     
    Напередодні свята Покрова Пресвятої Богородиці Православна Церква вшановує пам’ять святителя Михаїла – першого митрополита Київського і всієї Руси. Він став однією з ключових постатей у формуванні духовного розвитку Руси-України: після Хрещення нашої держави святитель Михаїл продовжив примножувати труди святих рівноапостольних Кирила і Мефодія та їхніх учнів на українських землях.
     
    У 988 році святитель Михаїл був призначений “у Русь” Константинопольським патріархом Миколаєм Хризовергом та собором єпископів. Його віра стала справжнім ліхтарем у сутінках, що освітив народу Руси-України шлях до істинної віри. Спершу святитель Михаїл охрестив дванадцятьох синів святого князя Володимира Великого, його військо та знать. Після цього разом із багатьма священнослужителями звершив масове хрещення киян у річці Почайна, притоці Дніпра. 
     
    Своїми вчинками святий Михаїл намагався наслідувати апостолів та жити праведно. Всім серцем та вірною Господу душею, перший митрополит Київський прагнув нести слово Боже та будувати святині. У Києві святитель на честь свого небесного покровителя заклав дерев’яну церкву святого Михаїла. На цьому місці нині височіє Свято-Михайлівський Золотоверхий собор. Також святитель Михаїл благословив святого Володимира Великого на побудову першої на той час кам’яної Десятинної церкви. Він не дожив до завершення її будівництва, але саме в цьому храмі спочивали його мощі.
     
    З просвітницькою місією він відвідав великі міста Русі: Чернігів, Переяслав, Білгород, Володимир-Волинський, Ростов Великий, охрестив тамтешніх жителів, поставив у них єпископів і пресвітерів для прославлення імені Божого серед народу, просвітленого у вірі християнській.
     
    На Київській митрополичій кафедрі святитель Михаїл пробув недовго. Через чотири роки після офіційного хрещення Руси-України (992 р.) він спочив у Бозі. Приблизно у 1103 році мощі святителя Михаїла з невідомих причин були перенесені з Десятинної церкви до Антонієвих печер, а пізніше, у XVIII столітті – до Успенського собору Києво-Печерської лаври. На жаль, цей собор був підірваний більшовиками в 1941 році, тому подальша доля мощей святителя Михаїла – невідома.