Кропивницький: Навіщо здоровим дітям профілактика туберкульозу

  • 7 жовт. 2020 16:08
  • 1066
    • Новина Кропивницький: Навіщо здоровим дітям профілактика туберкульозу Ранкове місто. Кропивницький

    «Чому призначається лікування протитуберкульозними препаратами здоровим дітям? Вони ж такі маленькі. Та ще й на скільки? На термін від трьох до шести місяців! І це ще не все – можливо, лікар призначить не один, а цілих два протитуберкульозні препарати?! Це жах!», - з такими думками найчастіше приходять батьки до дитячого фтизіатра.

    Розповідає PR-менеджерка Вікторія Семененко.

    Коли ж необхідно призначати здоровим дітям протитуберкульозну профілактику, у рамках проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині», що втілює БО «100 відсотків життя. Кропивницький», ми запитали у головної лікарки КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» Галини Горенко.

    Медикаментозна профілактика туберкульозу - це застосування одного, або декількох протитуберкульозних препаратів у дітей, які мають підвищений ризик захворіти на туберкульоз. При цьому вкрай важливо впевнитись, що дитина не хвора на туберкульоз. Основні причини для призначення хіміопрофілактики, це - контакт із хворим на туберкульоз, вперше позитивний результат проби Манту з 2 ТО («Віраж» тубпроби), значний ріст (більше 5 мм за 1 рік) проби Манту з 2 ТО, гіперергічний результат проби Манту (на місці ін’єкції – почервоніння з набряком шкіри (папула) більше 17 мм в діаметрі, пухирці в місці ін’єкції (везикули) будь-якого розміру, розповідає лікарка.

    - Якщо дитина контактувала з хворим на туберкульоз, дихала із ним одним інфікованим повітрям, то найпевніше, збудник уже опинився в дитячих легенях. Тому потрібно зробити усе, щоб наявне тубінфікування не переросло у захворювання. Якщо ж проблеми з результатами реакції Манту – позитивна проба говорить про те, що у організмі вашої дитини наявний збудник туберкульозу, і чим більш позитивний результат реакції, тим нижче імунітет від цієї хвороби, - наголошує Галина Горенко.

    Зі слів експерта, «почекати» у профілактиці туберкульозу можна, якщо невідомо, які саме ліки будуть ефективні для профілактики – до моменту появи даної інформації. Якщо мама та дитина на грудному вигодовуванні мають приймати ліки разом для профілактики – мама прийматиме після завершення лактації. У разі наявності інших супутніх захворювань, лікування яких в даний час важливіше, а лікування разом із прийомом протитуберкульозних препаратів може підвищити ризик розвитку небажаних лікарських реакцій.

    Відмовляють у хіміопрофілактиці туберкульозу (на жаль, є й такі випадки), якщо неможливо підібрати дієвий протитуберкульозний препарат, що буде активно боротися з інфекцією. Також при непереносимості протитуберкульозних препаратів, якщо є висока ймовірність не завершити розпочатий курс профілактики.

    - Розпочата профілактика має бути завершеною обов’язково, інакше наслідки можуть бути шокуючими та смертельними! Адже в разі неповного курсу профілактики туберкульозна паличка мутує та стає дуже сильною, навіть непереможною… Так, профілактика туберкульозу - це тривало, складно і деколи неприємно. І в першу чергу, це – відповідально! А відповідальність - це аксіома батьківства, умова затишного та здорового, комфортного дитинства наших малюків, - підкреслює Галина Горенко.