5 жовтня – день пам’яті святого пророка Йони

  • 5 жовт. 2020 16:32
  • 776
    • Новина 5 жовтня – день пам’яті святого пророка Йони Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    5 жовтня – день пам’яті святого пророка Йони, послідовника пророка Єлисея. Книга Йони входить до складу Біблії і містить пророцтва про долю ізраїльського народу, страждання Спасителя та кончину світу.
     
    Йона походив з благочестивої родини, але рано залишився без батька. Мати майбутнього пророка забрала єдиного сина і оселилась в Сарепті Сидонській, до якої в той час прийшов проповідувати святий пророк Ілля. Вдова з сином жили дуже бідно. Хлопчик тяжко захворів, і в матері не було грошей навіть на крихту хліба. Пророк Ілля прийшов до їхньої оселі та молитвами до Господа допоміг Йоні зцілитись від смертельної хвороби.
     
    Одного разу Господь звернувся до Йони зі словами: «Устань, іди до Ніневії, великого міста, і проповідуй проти нього, бо їхнє зло прийшло перед лице Моє» (Йона 1:2). Але зляканий Йона не захотів виконати волю Божу і вирішив втекти якнайдалі від свого дому. Але від Бога ніхто не може сховатися, і, коли Йона плив морем, Господь підняв велику бурю. Жах охопив моряків, і Йона вирішили викинути у відкрите море, і, як тільки так зробили, буря припинилася.
     
    За велінням Божим пророка Йону проковтнув кит. Він пробув в животі у кита три дні і три ночі. Там Йона плакав і каявся, невпинно молячись Богу. Після щирих молитов Господь звелів, щоб кит викинув Йону на сушу.
     
    «І було Господнє слово до Йони вдруге таке: Устань, іди до Ніневії, великого міста, і проповідуй на нього те слово, що Я говорив був тобі!» (Йона 3:1,2). Цього разу Йона покірливо пішов виконувати волю Господа.