У Кропивницькому об’єднають «рудівську лікарню» з Центральною міськлікарнею

  • 1 жовт. 2020 10:07
  • 1996
    • Новина У Кропивницькому об’єднають «рудівську лікарню» з Центральною міськлікарнею Ранкове місто. Кропивницький
     
    Об’єднавши медсанчастину і стаціонар № 2 Центральної міськлікарні ми створимо потужний медичний заклад, – Оксана Макарук
     
     
    Об’єднання стаціонару № 2 Центральної міської лікарні та МСЧ (Медико-санітарну частину) № 19 зекономить витрати на утримання закладів, покращить умови надання медичних послуг пацієнтам і допоможе у подальшому отримувати фінансування від НСЗУ (національна служба здоров’я України). Про це під час брифінгу розповіла начальник управління охорони здоров’я Міської ради м. Кропивницького Оксана Макарук.
     
    МСЧ № 19 (колишня «рудівська лікарня»), що розташована по вулиці Салганні Піски, 19 на Кущівці, була передана місту шляхом реорганізації відомчих закладів. Лікарня була збудована у 1985 році за усіма стандартами і санітарними нормами як типова лікарня, і після низки рішень протягом 2015-2019 років була передана місту як великий цілісно-майновий комплекс: 5-поверховий стаціонар, де нині працює тільки 1 ортопедично-травматологічне відділення на 20 ліжок, дитячий корпус, що не експлуатується, поліклініка. У приміщеннях збережені ліфти (у стаціонарі на Дворцовій їх немає взагалі), сучасна лабораторія, харчоблок, є обладнання, яке за терміном експлуатації далеко не старіше за ті, що використовуються нині у стаціонарі №2 Центральної міської лікарні, що по вулиці Дворцовій.
     
    - Ми проводили велику роботу по прийняттю державного закладу у комунальну власність міста. Паралельно з цим ми вивчали можливість інтеграції цього закладу у нашу мережу, щоб використовувати його як медичний заклад. Більшість наших закладів не мають такого приміщення, розміщені у пристосованих будівлях, серед яких є і пам’ятки архітектури, яким уже понад 100 років, - говорить Оксана Макарук. - Стаціонар № 2 Центральної міської лікарні розміщений якраз у такій будівлі.
     
    Принципи фінансування лікарень вторинної ланки тепер змінилися і відбуваються не за кількістю ліжок, а за кількістю наданих послуг. Однак, щоб підписати пакет послуг із НСЗУ, необхідно виконати низку жорстких умов, серед яких і кадрове забезпечення, і забезпечення матеріально-технічного оснащення, і стан приміщення, у якому перебуває заклад. Цей корпус старий, розглядалось питання його ремонту, але враховуючи, що це пам’ятка державного значення, усі дозволи на проведення будь-яких робіт необхідно отримувати через Київ. 3-4 роки тому вартість реставраційних робіт цієї будівлі становила понад 60 млн грн. Ці кошти доцільніше було би спрямувати на розвиток медицини і закупівлю сучасного обладнання для закладів, як це відбувається останні роки в місті.
     
     
    У 2019 році утримання стаціонару №2, де діє 125 ліжок терапевтичного профілю (неврологія, ендокринологія, кардіологія, гастроентерологія), склало 2,2 млн грн, утримання 5-поверхової будівлі із відділенням на 20 ліжок у МСЧ № 19 – 2,8 млн грн. Об’єднання стаціонарів не тільки б покращило умови перебування пацієнтів (частина будівель на Дворцовій перебувають в аварійному стані, є приписи пожежної інспекції щодо незабезпечення пожежної безпеки у закладі), а й суттєво зекономило б бюджетні кошти на комунальні послуги в обох закладах. Саме тому спільно з фахівцями і медиками було розроблено проєкт інтеграції (об’єднання) двох закладів на базі МСЧ № 19.
     
     
    Протягом останніх років приміщення МСЧ № 19 не руйнувалися, а навпаки удосконалювалися, акцентує Оксана Макарук. Для прикладу, заклад узяв участь у конкурсі з енергоефективності, здобув перемогу і починаючи з кінця 2019 року проводить заходи з енергозбереження: утеплення горища, заміна вікон. Наразі розроблена проектно-кошторисна документація на утеплення фасаду існуючого стаціонару. Стан будівлі під час передачі його на баланс міста був задовільний, оскільки заклад мав хороше фінансування з відомства, якому був підпорядкований. Єдина транспортна проблема, на яку нарікають навколо, теж має вже план вирішення й обговорена як з керівництвом міста, так і з транспортниками.
     
     
    - Розроблений поетапний план об’єднання. Я думаю, що нам вдасться його реалізувати, бо це логічне рішення. У великих містах популярні лікарні розташовані за межами міста, в паркових зонах. У Києві елітні лікарні не будуються в центрі міста. Питання доїзду і пацієнтів, і медиків буде вирішено, є вже напрацьовані плани. Впевнена, у майбутньому громадяни оцінять переваги прийнятого рішення, як це відбулось в історії з об’єднанням наших пологових будинків. Лікарня має бути сучасною, потужною і багатопрофільною. За цим майбутнє! Ми плануємо розвивати цей заклад, запроваджувати нові профілі – реабілітація, відновна медицина, - додає Оксана Макарук.