Що зробив уряд для людей поважного віку?

  • 29 вер. 2020 13:40
  • 1227
    • Новина Що зробив уряд для людей поважного віку? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Головною метою політики має стати інклюзія людей поважного віку в активне життя.
     
    Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України. 
     
    Міністр соціальної політики Марина Лазебна напередодні Міжнародного дня людей похилого віку взяла участь у „круглому столі” у режимі відеоконференції на тему „Соціальний захист людей похилого віку” у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.
     
    У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, сторін соціального діалогу, громадських організацій, наукових установ, засобів масової інформації.
     
    Міністр у своєму виступі зупинилася на викликах і завданнях, які стоять перед суспільством у питаннях соціального захисту людей похилого віку.
     
    - Головний і наболілий на сьогоднішній день виклик – це прискорене розповсюдження коронавірусної хвороби як у світі, так і в нашій країні. Найбільшу загрозу він несе саме для людей похилого віку. Середній вік смерті від COVID19 зараз в Україні – 69 років. А тому маємо забезпечити людям, які є в зоні ризику, доступ до послуг профілактики і підтримки. І тут у Мінсоцполітики є комплексний план заходів, починаючи від підтримки доходів людей, пенсіонерів - до створення соціальних сервісів для них, що дадуть можливість, зокрема оплатити комунальні послуги, не стоячи в чергах, отримати соціальні послуги та соціальне обслуговування вдома, – сказала Марина Лазебна.
     
    Також Міністр поінформувала учасників „круглого столу” про такі напрями роботи Міністерства, як підтримка доходів осіб поважного віку, надання їм соціальних послуг, боротьба з порушенням толерантності до цієї вікової групи.
     
    За словами Марини Лазебної, Урядом було схвалено Стратегію державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року та затверджено план заходів з її реалізації. Мінсоцполітики розроблено низку проектів законів України з метою врегулювання питань соціального захисту ветеранів праці та осіб похилого віку, створення умов для їхнього здорового й активного довголіття, захисту їхніх майнових прав.
     
    Міністр запевнила, що має наміри і надалі розширювати програми соціального захисту людей похилого віку, розвивати базові послуги. Наразі вивчаються питання запровадження сімейних форм догляду за громадянами похилого віку, запроваджуються інноваційні послуги з урахуванням кращого світового досвіду з залученням громадських організацій.
     
    - Нам потрібна нова філософія старіння, ми повинні позбутися штучних бар’єрів по відношенню до людей похилого віку. Головною метою політики має стати інклюзія людей поважного віку в активне життя, в тому числі економічне, соціальне, культурне. Наші люди – колосальний ресурс, актив нашої країни, і це справедливо для людей будь-якого віку за наявності відповідної державної політики та розуміння в суспільстві, - підкреслила очільниця відомства. 
     
    Довідково
     
    З 01 квітня 2020 року:
     
    - здійснено виплату одноразової грошової допомоги в сумі 1 000 грн;
     
    - встановлено щомісячну компенсаційну виплату особам, старше 80 річного віку в розмірі 500 гривень.
     
    З 1 травня 2020 року:
     
    - проведено перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, збільшеного на коефіцієнт в розмірі 1,11;
     
    - встановлено мінімальну пенсійну виплату на рівні 2 100 грн особам, які мають тривалий страховий стаж (30/35 років відповідно для жінок та для чоловіків).
     
    Також внесено зміни щодо встановлення щомісячної державної соціальної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку, у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
     
    З 01 вересня 2020 року:
     
    - перераховано розміри мінімальної пенсії за віком для пенсіонерів старше 65 років, в яких наявний у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу, у зв’язку із підвищенням мінімальної зарплати з 4 723 грн до 5 000 грн. Таким особам встановлено мінімальну пенсійну виплату, яка становить 2 000 грн.
     
    Урядом прийнято постанову „Деякі питання підвищення пенсійних виплат для окремих категорій осіб у 2021 році та в подальшому”, якою зокрема пропонується з 01 липня 2021 року встановити щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 400 гривень пенсіонерам старше 75 річного віку, а також підвищити мінімальні пенсійні гарантії особам із страховим стажем 20 років для жінок та 25 років для чоловіків з 1 712 грн до 2 500 гривень.