Як відзначили день народження Карпенка-Карого у Кропивницькому?

  • 29 вер. 2020 11:25
  • 1593
    • Новина Як відзначили день народження Карпенка-Карого у Кропивницькому? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому міському літературно-меморіальному музеї Карпенка-Карого відзначили відразу дві події, дати яких майже збігаються між собою, – 175-річчя від дня народження Івана Карпенка-Карого і 25-річчя самого музею. Попри всі ювілейні традиції, «Осінній вечір у Тобілевичів» проходив без «парадних» промов і офіціозу — щиро, так, як святкують день народження рідної людини.
     
    Звісно ж, музейники підготували і книжкову виставку, на якій представлено все, що вдалося зібрати за 25 років з друкованої Карпенкіани, - від першого прижиттєвого видання творів Івана Тобілевича і до яскравих шкільних видань останніх років. Присутні почули, як у музей потрапили деякі книги: від найпершої друкованої збірочки творів Івана Карповича 1886 року, принесеної на урок учнем школи, до останніх двох томів вибраних творів, теж прижиттєвих, подарованих добродієм з Києва. А майже пригодницька історія із збіркою творів Котляревського 1876 року! Наприкінці 1920-х років книга з будинку Тобілевичів опинилася на смітнику, була врятована хлопчиком-сусідом, через кілька десятиліть подарована режисеру тоді ще Кіровоградського театру ім. Кропивницького Івану Казнадію.
     
     
    Фотовиставка «Свята і будні музею І.К. Карпенка-Карого» відобразила 25-річний літопис подій музейного життя.
     
    Учасники творчого колективу «Екскурс-інформ» Василь Левицький, Олександр Лещенко, Дар’я Ворожко допомогли уявити, а що було б, якби Іван Тобілевич опинився у своєму міському будинку просто зараз, під час його віншування. Розповіли аматори і про історію кохання сестри Івана Карпенка-Карого Марії та Йосипа Шевченка, небожа Кобзаря.
     
    Старий будинок і садок, як і багато років тому, почули мелодійну українську пісню, яку виводив ніжний дівочий голос. Амелія Небесна, студентка одного з кропивницьких ліцеїв, на кілька хвилин змусила повірити, що то Марія Тобілевич повернулася додому.
     
    Веселий скетч у виконанні директорки музею Лариси Хосяінової і Василя Левицького розповів, як 25 років тому на культурній мапі нашого краю з’явився  новий літературний музей.
     
    Численні друзі щиро вітали колектив музею з визначною подією, робили подарунки, а вихованці творчого клубу «Натхнення» під керівництвом викладачки музичного коледжу Людмили Френчко підготували відеопроект – фільм про музей «І школа, і храм, і священне місце…»