У неділю, 27 вересня, Церква урочисто згадує Чесний Хрест Господній

  • 27 вер. 2020 14:15
  • 1243
    • Новина У неділю, 27 вересня, Церква урочисто згадує Чесний Хрест Господній Ранкове місто. Кропивницький
     
    Це свято встановлене Церквою у IV ст. на згадку про віднайдення Хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос, і належить до 12-ти великих празників. За списками стародавніх християнських істориків (Євсевія, Феодорита та ін.) ця подія висвітлюється так.
     
    Імператор Костянтин Великий, по відчутті благоговіння перед Господнім Хрестом, за допомогою якого він отримав багато перемог, побажав віднайти Чесний Хрест і збудувати храм на Голгофі. 
     
    Для здійснення цього бажання благочестива мати Костянтина Олена (Єлена) відправилася в 326 році в Єрусалим. За стародавніми юдейськими звичаями, предмети покарання закопувались на місці кари. А найстрашнішою карою для злочинців було розп’яття на хресті, на якому в тяжких муках помирали край дороги, а подорожні зі страхом їх минали. За переданням записів Григорія Турського, місце знайдення Хреста Господнього під заваленнями поганського капища показав один юдей, який пізніше прийняв християнство.
     
    Під час розкопок знайшли три хрести, цвяхи і дощечку з написом на трьох мовах, яка була прибита над головою розіп’ятого Христа. За свідченням багатьох істориків, за дотиком до Хреста Господнього стала здоровою жінка, що була при смерті. Свята Олена і всі, що були з нею, віддали поклін і цілування Хресту. Так, як було багато народу і всі не могли поклонитися чесному древу Хреста Господнього і побачити Його, то патріарх Макарій став на високому місці і піднімав (воздвигав) святий Хрест, благословляючи людей. Народ, поклоняючись Хресту, відповідав: «Господи, помилуй». Ще згадується і друга дуже важлива подія зі Святим Хрестом – повернення Його з полону перського. Повернув Хрест Господній до Єрусалиму імператор Іраклій 628 року після перемоги над персами.
     
    Так, як Хрест був віднайдений перед святом Пасхи, то на перших початках свято Воздвиження Хреста Господнього святкували на другий день після Пасхи. 
     
    Коли в 335 році було освячено храм Воскресіння Господнього 26 вересня, то Воздвиження Чесного Хреста перенесли на 27 вересня. 
    По Св. Передані, частички Хреста були рознесені по цілому світі. Безумовно, більша Його частина залишилася в Єрусалимі, в особливому ковчезі, у вівтарі храму Воскресіння Господнього і належить грекам.
     
    День цього свята є пісним днем, і віруючі люди в церкві та вдома моляться із земними поклонами, промовляючи: «Хресту твоєму поклоняємось Владико, і Святеє Воскресіння Твоє оспівуємо і славимо».