Кропивницький: Як Рузана поїхала вивчати ветеринарну справу і стала лучницею (ФОТО)

  • 23 вер. 2020 16:43
  • 2325
    • Новина Кропивницький: Як Рузана поїхала вивчати ветеринарну справу і стала лучницею (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
     У неповні 18 років кропивничанка Рузана знайомиться з лицарськими боями XIV-XV століття.
     
    Наприкінці першого курсу навчання у Білоцерківському національному аграрному університеті Рузана Роженко знайомиться з клубом середньовічної піхоти «Panzer», учасники якого займаються реконструкцією боїв епохи середньовіччя. Хоч дівчина була рішуче налаштована, але лицарські обладунки її не зацікавили. І тут до душі студентці припадає трохи інша зброя – лук. Хоча у середні віки лицарі й лучники у боях йшли поряд, а у су-часному світі – це зовсім різні види спорту. 
     
     
    – Лук, з якого я стріляю, – традиційний англійський довгий лук, він же Лонгбоу. Хоча досить популярним є і східний. Лук, стріли і все необхідне спорядження виготовляють майстри. Вони ж часто і тренують новачків-лучників у своїх клубах. Мені доводиться займатися без тренера, оскільки я поки що єдина лучниця у своєму клубі. Використовую рекомендації та відеоуроки інших лучників. З боку може здаватися, що стрільба – це досить легко фізично. Але найслабші луки, які взагалі використовують, мають силу натягу близько 13 кг, що не так-то й мало. У мого, наприклад, – 15–16 кг. Постріл з такого може бути на дальність до 30 метрів. Основна складність у стрільбі з традиційного лука, якщо порівнювати із сучасними спортивними, – це прицілювання, бо у традиційного лука немає прицілу, а поличка для стріли м’яка і зроблена зі шматочка шкіри.
     
     
    Луки і стріли виготовляють з найрізноманітніших сортів дерева. Це часто є основним фактором при ціноутворенні у майстрів. Якщо говорити про костюми, то лучники найчастіше носять реконструкцію або ж стилізацію одягу тієї епохи, яку представляють. У моєму випадку – Європа кінця XIV – початку XV століття, – розповідає Рузана.
     
     
    На сьогодні клуб середньовічної піхоти «Panzer» налічує 13 членів, Рузана єдина дівчина-лучниця.
     
    У свої 19 років дебютувала у Лучному турнірі на лицарському фестивалі «Шпора фест», який нещодавно проходив у Броварах. Участь у змаганнях ще більше загартували дівчину, вона  активніше тренується, аби в подальшому брати участь у різних тематичних заходах та перемагати.
     
    Ірина Лягул