В Україні планують вводити в обіг електронні трудові книжки

  • 21 вер. 2020 10:20
  • 715
    • Новина В Україні планують вводити в обіг електронні трудові книжки Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Верховній Раді розглядають перехід на електронні трудові книжки, інформує Суспільне Кропивницький.
     
    2 веpесня Веpховна Pада ухвалила в пеpшому читанні законопpоєкт пpо електpонні тpудові книжки. Документ пеpедбачає п’ятиpічний пеpехідний пеpіод викоpистання як папеpового, так і електpонного ваpіанту книжки. За цей час дані укpаїнців мають бути пеpенесені до Єдиного деpжавного pеєстpу. Свою електронну книжку можна буде побачити в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду або в мобільному додатку. Додавати та змінювати інформацію в книжці зможуть як роботодавці, так і працівникіи, розповіла заступниця Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.
     
    Електронні трудові з’являться, коли депутати проголосують за законопроєкт у дpугому читанні та його підпише Президент. Після цього роботодавці будуть зобов’язані вести трудові книжки в виключно електронному вигляді. У паперовому варіанті – за бажанням працівника.
     
    За словами заступниці Голови правління Пенсійного фонду України, електронні книжки матимуть дві основні переваги:
     
    - По-перше, переведення паперової книжки в електронний вигляд дасть можливість заздалегідь перевірити правильність внесених даних. По-друге, при зміні місця роботи данні про трудову діяльність нікуди не зникнуть.
     
    Що відомо
     
    З 1 липня на вебпорталі Пенсійного фонду можна оформити автоматичне призначення пенсії. Послуга дозволяє заздалегідь підготувати необхідні документи для призначення пенсії та отримати її після досягнення пенсійного віку без додаткових звернень.
    Послугою автоматичного призначення пенсії скористалися 77 жителів Кіровоградщини. Про це розказала начальниця головного упpавління Пенсійного Фонду в Кіpовогpадській області Наталія Сімонян. Всього в Україні – більше 7 тисяч людей. 94% таких заяв розглянули і призначили пенсії, розказала заступниця Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.
     
    Подати заяву на автоматичне призначення пенсії та переглянути електронний варіант трудової книжки згодом можна буде в мобільному додатку «Пенсійний фонд». Нині, за словами Ірини Ковпашко, додаток скачали майже 150 тисяч українців.
    Також заступниця зазначила, що такий спосіб отримання послуг знизить ризик захворіти на COVID-19.
     
    Через додаток можна:
     
    · подати заяву на призначення або перерахунок пенсії;
    · подати запит для внесення змін до пенсійної справи;
    · отримати та завантажити електронні документи з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, які доступні в особистому кабінеті;
    · переглянути відомості з Реєстру застрахованих осіб (анкетні дані, надана роботодавцем (страхувальником) інформація про заробітну плату, сплачені на користь особи страхові внески, набутий страховий стаж) та з електронної пенсійної справи;
    · одержувати та переглядати повідомлення від Пенсійного фонду, відстежувати стан опрацювання звернень до Пенсійного фонду України.