Пенсійний фонд презентував автоматичне призначення пенсії

  • 20 вер. 2020 11:10
  • 4700
    • Новина Пенсійний фонд презентував автоматичне призначення пенсії Ранкове місто. Кропивницький

    Пенсійний фонд України (ПФУ) запровадив нову сервісну послугу – автоматичне призначення пенсії. Це дозволяє людям, які ще не є пенсіонерами завчасно надати всі необхідні дані для призначення пенсії, і при досягненні пенсійного віку вона встановлюється автоматично з урахуванням всієї наявної інформації у Фонді.

    Про це йшлося на прес-конференції, у Дніпрі в рамках прес-туру «Електронні послуги Пенсійного фонду».

    Ірина Ковпашко– заступник Голови правління Пенсійного фонду України, розповіла про переваги такої послуги: «Ми працюємо для того, щоб наші клієнти отримували якомога якісніші послуги. Крім того, до нас звертаються не лише пенсіонери, а й застраховані особи. Ми ведемо Реєстр застрахованих осіб, який є однією з найбільш унікальних баз даних в Україні, для того, щоб обліковувати інформацію про фізичних осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Цей реєстр постійно доповнюється багатьма інституціями.

    Уже в 2020 році ми маємо завершити стратегії модернізації Пенсійного Фонду. Одним з напрямків цієї модернізації є впровадження сервісних послуг, які можна отримати дистанційно, фактично не виходячи з дому.

    З 1 липня Пенсійний фонд України запровадив послугу автоматичного призначення пенсії. Ця послуга дає можливість завчасно подати необхідну інформацію для призначення пенсії та провести перевірку наявних у Пенсійному фонді даних. На сьогоднішній день подано близько 7 тисяч анкет-заяв на автоматичне призначення пенсії, з яких 94,2 % вже опрацьовано».

    Як скористатися такою послугою:

    • необхідно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП), який можна отримати в акредитованих центрах сертифікації ключів (АЦСК);
    • зареєструватися на вебпорталі Пенсійного фонду за допомогою електронного підпису;
    • заповнити анкету-заяву на призначення пенсії;
    • є можливість визначити, яке пенсійне посвідчення бажаєте отримати – електронне чи паперове;
    • до заяви потрібно додати скан-копії необхідних документів, а також додатково тих, які користувач вважає за необхідне (наприклад, ті, що надають право на доплати чи пільги);
    • сформувати заяву і завірити електронним підписом.

    Результатом є рішення про призначення пенсії або ж про відмову. Це обов’язково повідомляється користувачу за допомогою засобів вебпорталу, СМС чи мобільного додатку.

    Отримати доступ до особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду можна за допомогою мобільного застосунку «Пенсійний фонд», який потрібно завантажити в GooglePlay. Це дозволяє користуватися всіма послугами з будь-якого смартфона чи планшета. Встановивши застосунок, ви зможете подати заяву на призначення або перерахунок пенсії, подати запит для внесення змін до пенсійної справи, переглядати дані з Реєстру застрахованих осіб, відстежувати стан опрацювання своїх звернень до ПФУ тощо.

    - Мобільний застосунок «Пенсійний фонд» значно спрощує механізм отримання сервісних послуг нашими клієнтами і є зручним у використанні. На диво, багато людей поважного віку також є активними користувачами вебпорталу, адже встановивши застосунок – вже нікуди не треба ходити,  все у вашому смартфоні.– додала Ірина Ковпашко.

    Крім того, участь у прес-конференції взяли керівники Головних управлінь Фонду у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Харківській, Донецькій та Луганській областях.

    Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області Наталія Сімонян зазначила: «У Кіровоградській області новою послугою скористалися вже 77 мешканців, які подали  анкети-заяви на автоматичне призначення пенсії, з них 39 особам пенсію було призначено відразу ж, іншим виплату буде призначено автоматично після досягнення пенсійного віку».

    - Скориставшись сьогодні онлайн послугою щодо автоматичного призначення пенсії, вам у майбутньому не потрібно буде звертатися до сервісного центру – з настанням права на пенсію (будь-то через місяць, рік або навіть декілька років) виплату вам буде призначено автоматично!, – підсумувала посадовиця.

    Всього, з початку pоботи сеpвісу понад 7 тисяч укpаїнців подали анкети-заяви пpо автоматичне пpизначення пенсії.