Поліція розпочала розслідування «прослушки» активістів за заявою Сінченка

  • 18 вер. 2020 10:00
  • 1472
    • Новина Поліція розпочала розслідування «прослушки» активістів за заявою Сінченка Ранкове місто. Кропивницький
     
    Національна поліція України відкрила кримінальне провадження за фактом прослуховування невстановленими особами розмов учасників акції протесту проти підписання так званої «формули Штанмайера».
     
    Зробити це Національну поліцію України зобов’язав Печерський районний суд міста Києва за заявою координатора Руху Опору Капітуляції Дмитра Сінченка.
     
    Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення – ч. 1 ст. 359 КК України, а саме незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне їх використання.
     
    - Ще одна перемога - поліція нарешті розпочала розслідування незаконного прослуховування активістів акцій "Ні капітуляції!", записи яких "дивним чином" опинились на столі у Зеленського. Принаймні, про це стверджував сам найвеличніший рівно рік тому на зустрічі з ветеранами російсько-української війни. Ми подолали опір правоохоронної та судової системи! Тепер будемо контролювати проведення розслідування, зокрема, щоб був допитаний і головний свідок у справі - шостий президент, - прокоментував подію Дмитро Сінченко.
     
    Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський під час зустрічі з ветеранами та волонтерами в Офісі президента заявив, що має роздруківки телефонних розмов активістів акцій «Ні Капітуляції». Активіст Дмитро Сінченко за підтримки юриста платформи “Свої Люди” звернувся з офіційним запитом до президента з проханням надати йому документи, які підтверджують законність здійснення прослуховувань, на що ОП повідомили про відсутність таких документів.
     
    Згодом Сінченко написав заяву про вчинення кримінального правопорушення – незаконного прослуховування, однак Національна поліція відмовилась вносити її до ЄРДР, і Дмитро написав скаргу на бездіяльність правоохоронців до суду. Справа потрапила на розгляд скандального судді Печерського районного суду Павла Вовка, який відмовив активісту, назвавши його законні вимоги «політичними переконаннями».
     
    Проте Київський апеляційний суд цю ухвалу скасував, бо встановив істотне порушення слідчим суддею Вовком вимог кримінального процесуального закону, що виразилося у наданні оцінці змісту повідомлення про вчинений злочин, а не доводам скарги про бездіяльність Національної поліції.
     
    Пізніше Печерський районний суд міста Києва повторно, з врахуванням висновків Київського апеляційного суду, розглянув скаргу і задовольнив її, зобов’язав Національну поліцію України відкрити кримінальне провадження.
     
    Юридичну підтримку Дмитру в цій справі надає правозахисник Микита Андрєєв в рамках платформи «Свої Люди» від Bihus.Info.
     
    Прес-служба РОК-Кропивницький