Кропивницький: Долю гуртожитку вирішуватиме Верховна Рада

  • 17 вер. 2020 17:09
  • 1883
    • Новина Кропивницький: Долю гуртожитку вирішуватиме Верховна Рада Ранкове місто. Кропивницький
    Чи можна вже ставити крапку у багаторічній боротьбі за власне житло?
     
    Мабуть, у Кропивницькому немає такої людини, яка б не чула про «проблемний» гуртожиток по проспекту Університетському, 21. Адже було все: мітинги, перекриття доріг та вулиць, виступи на сесіях, життя у наметі на головній площі області та численні судові розгляди.
     
    Сама будівля побудована у 1979 році та була зареєстрована за комбінатом «Кіровоградтяжбуд» (в подальшому БМТ «Кіровоградбуд»). Приватизацію вищезазначеного підприємства у 1994 році здійснював Фонд державного майна України, згідно з інформацією та підтверджувальними докумен-тами якого у статутний фонд підприємства увійшло все майно, крім котельні.
    У 2004 році після приватизації він якимось чином був відчужений приватному підприємству «Вагран», яке пов’язують з колишнім керівником Кіровського районного суду міста Володимиром Ярошенком. Через деякий час ПП «Вагран» починає продаж квартир, у яких протягом 10-20 років меш-кають люди.
     
     
    Кропивничани впевнені, що підприємство стало власником будинку незаконно. Адже маючи статус гуртожитку, будівля перебувала у власності міста, і люди мали шанс на приватизацію житлової площі, де вони мешкали протягом тривалого часу, а тепер їх фактично викидають на вулицю.
     
     
    – У січні 2016 року було розпочато кримінальне провадження по факту продажу двох квартир гур-тожитку разом з проживаючими там сім’ями. У зв’язку з цим на весь будинок накладено арешт, що унеможливлює подальший продаж будь-яких приміщень будівлі, – згадує мешканка гуртожитку Світлана Бондаренко.
    У 2017 році мешканець гуртожитку Микола Вовкогон у судовому порядку намагався скасувати свідоцтво про право власності на будівлю гуртожитку, яке ПП “Вагран” отримало у 2004 році. Але суддя Інна Павелко винесла рішення, яким відмовила позивачу у задоволенні його позову. Того року в Апеляційному суді закон став на бік мешканців гуртожитку – вдалося скасувати рішення першої інстанції та свідоцтво на право власності ПП «Вагран».
    Згодом мешканці отримали офіційні документи, в яких зазначено, що будівля гуртожитку власника наразі не має. Вони зверталися до міськради, аби оформити будинок у комунальну власність, однак їм відмовили.
    – Нам усім прийшов офіційний документ, в якому вказано, що право власності ПП «Вагран» скасовано і наразі наш гуртожиток не має власника. Ми пішли до міськради, щоб нас прийняли у комунальну власність, але нам відмовили. У юридичному відділі сказали, що не можуть цього зробити, – розповідає Світлана Бондаренко.
    Згідно із законодавством, лише документа про скасування права власності не достатньо, аби пере-вести будівлю у комунальну власність, для цього необхідно виконати ще низку процедур.
    Потім у міськраді створили комісію із забезпечення реалізації житлових прав мешканців гурто-житків. Був оголошений конкурс на визначення управителя цим житловим будинком.
     
     
    Час ішов, низка питань від мешканців залишалися без розгляду. І знову люди виходили на вулиці і вимагали повернути ордери на приватизацію кімнат та «передати до суду кримінальну справу по шахрайству в гуртожитку».
    За словами заступника міського голови Олександра Мосіна, після вибуття гуртожитку із державної власності з метою захисту інтересів людей міська рада скасувала рішення щодо оформлення права власності на житловий будинок за ПП «Вагран» та рішення щодо встановлення тарифів на обслуго-вування житла.
     
    У жовтні 2019 року уряд схвалив програму приватизації гуртожитків. А тепер справа за Верховною Радою України.
     
    У середу, 9 вересня, Господарський суд Кіровоградської області за позовом міської ради Кропивницького до ПП «Вагран» задовольнив повністю позовні вимоги та визнав недійсним і скасував свідоцтво на право його власності на будівлю по проспекту Університетському, 21.
    Чи закінчилася ця історія, ще невідомо, адже протилежна сторона може скористатися своїм правом на апеляцію.
     
    Ірина Лягул