Життя на волосині. Лікування онкохворих Кіровоградщини опинилося під загрозою припинення

  • 17 вер. 2020 16:07
  • 2475
    • Новина Життя на волосині. Лікування онкохворих Кіровоградщини опинилося під загрозою припинення Ранкове місто. Кропивницький
     
    Лікування онкохворих пацієнтів Кіровоградщини опинилося під загрозою припинення. Ціна питання – 43 мільйони гривень.
     
    Радіологічне відділення Кіровоградського обласного онкологічного центру можуть закрити через відсутність нового обладнання. Його наявність є обов’язковою для підписання договору із Національною службою здоров’я України. Якщо його не придбають, то сотні онкохворих в області можуть залишитися без променевої терапії, а медпрацівники відділення – без роботи. 
    – Обладнання, яким на сьогодні оснащений онкологічний центр, датоване 1978 та 1991 роками випуску. Ця апаратура важко піддається плануванню, що призводить до частих променевих реакцій і має значно нижчу ефективність лікування порівняно із сучасними методами променевої терапії. Терапія на старому обладнанні має жорсткіші побічні реакції. Причина – старі кобальтові апарати без планувальної системи. І захистити здорові тканини максимально неможливо, – зазначає завідувачка радіологічного відділення Тетяна Оніцева.
    Придбання сучасного радіологічного обладнання для медичного закладу дасть можливість забезпечити якісне надання допомоги онкологічним хворим згідно з європейськими протоколами, а також зменшить кількість проме-невих ушкоджень в організмі людини. В ньому є комплекси для симуляції та програмування.
    Орієнтовна вартість нового сучасного обладнання для променевої терапії «Терабалт» складає 43 мільйони гри-вень.
     
    – Якщо не буде променевої терапії, то і об’єм хірургічної допомоги зменшиться. Також не буде сенсу проводити ту ж саму хіміотерапію, адже це повинно інколи проходити паралельно, а не послідовно. Без цього обладнання ми не зможемо надавати допомогу в такому об’ємі та якості медичної допомоги, яку ми надаватимемо з новим обладнан-ням, – розповідає генеральний директор онкоцентру Костянтин Яриніч.
     
     
    У 2020 році НСЗУ та Кіровоградський онкологічний центр уклали тимчасовий договір на пакет гарантованих медичних послуг, а саме діагностика та радіологічне лікування онкологічних захворювань за умови забезпечення закладу сучасним обладнанням для променевої терапії, оснащеного плануючою системою. У разі невиконання усіх умов договір буде розірваний в односторонньому порядку. 
    – До кінця року онкологічний центр повинен підписати новий договір з НСЗУ, інакше заклад втратить близько 40 млн фінансування. Попередньо ми маємо виконати усі умови договору, одним з яких є наявність сучасного обладнання з плануючою станцією, – резюмував керівник онкоцентру.
    Керівництво онкологічного центру звернулося за допомогою у вирішенні питання до Кіровоградської обл-держадміністрації та депутатського корпусу обласної ради. Відповідь на те, чи з’явиться це обладнання в Кі-ровоградському онкоцентрі, мають вирішити депутати вже найближчої сесії.
     
    Ірина Лягул