Арт-студія «Совушка» зробила подарунок рідному місту до дня народження

  • 16 вер. 2020 11:31
  • 925
    • Новина Арт-студія «Совушка» зробила подарунок рідному місту до дня народження Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна презентується оригінальна виставка малюнків «Портрет міста: Архітектурні перлини Якова Паученка». Її авторами стали вихованці Арт-студії «Совушка». Такий творчий подарунок юні художники зробили рідному місту  до Дня його народження, інформує міська рада.
     
    Виставка організована в рамках музейного арт-проєкту «Галерея дитячого мистецтва», метою якого є популяризація кращих творів юних художників, залучення дітей до занять образотворчим мистецтвом і створення колекції «Дитяча творчість».
     
    Арт-студія «Совушка» заснована 2016 року відомими кропивницькими майстринями народного мистецтва і педагогами Тетяною та Світланою Стороженками і нині нараховує вже понад 100 вихованців віком від 3 до 13 років. Керівник студії - член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України майстер з писанкарка та декоративного розпису Тетяна Стороженко. Вона, до речі, у складі групи художників створювала орнаменти для монументальних арт-об’єктів «Диво-Писанка» та «Диво-Птах», що стали переможцями на Всеукраїнському фестивалі «Парад вишиванок» до Дня Незалежності України у Київі в 2012 і 2013 роках. А її творча реконструкція «Колекція писанок Єлисаветградського повіту Херсонської губернії, зібрана В. Ястребовим у 1889-1895 рр.» в техніці декоративного розпису писанки представлялася  в 2019 році на здобуття обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка. Своїми творчими секретами Тетяна Стороженко залюбки ділиться зі своїми вихованцями - проводить цікаві інтерактивні тематичні заняття, навчає основам живопису, композиції та прикладного мистецтва, демонструє професійні майстер-класи. І це не звичайні уроки, а справжнє творче спілкування з розповідями про історію образотворчого мистецтва та архітектури різних країн.   
     
          
     
    Щороку влітку Арт-студія «Совушка» влаштовує пленери на тему: «Портрет міста». Маленькі художники, здійснюючи своєрідні мистецькі подорожі, відображають найкрасивіші куточки історичного центру Кропивницького. В цьому році «совенята» присвятили пленер творчості видатного єлисаветградського зодчого Якова Паученка, чарівні будівлі якого, зведені в різних неостилях кін. 19 – поч. 20 ст., є справжніми архітектурними перлинами нашого степового міста.
     
    На виставці представлено тридцять чотири оригінальних малюнка, виконаних гуашевими фарбами понад двадцятьма студійцями, віком від 6 до 10 років. І зображено на них шість будівель, які є пам’ятками архітектури і містобудування. Це – власний будинок архітектора Якова Паученка, де нині музей Олександра Осмьоркіна,  електроводолікувальня Гольденберга в мавританському стилі, в якій розміщується центральна міська лікарня, величний колишній банк по вулиці Дворцовій, а зараз ресторан «Prima», казкові споруди гостинного двору, де розташовується управління СБУ в області, та одного з перших в місті сінематографів «Ілюзія», в приміщенні якого займаються учні Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату, і звичайно вишукана будівля лікаря Мейтуса, яку всі знають як музичну школу №1 імені Генріха Нейгауза.
     
     
    Кожен з малюнків є особистим, неповторним поглядом юних митців на складну архітектурну пластику будівель, зведених за проєктами талановитого будівничого Якова Паученка, які зачаровують своєю вишуканою красою і викликають захоплення у кропивничан та гостей міста.
     
    Віта Чернова, директор
    художньо-меоріального
    музею О.О.Осмьоркіна