Директор фірми таємно "накопав" горної породи на сім мільйонів

  • 8 вер. 2020 16:32
  • 654
    • Новина Директор фірми таємно «накопав» горної породи на сім мільйонів Ранкове місто. Кропивницький
     
    Перед судом постане гендиректор ТОВ, який підозрюється у незаконному видобуванні чарнокіту на суму понад 7 млн грн.
     
    Прокуратура Кіровоградської області затвердила обвинувальний акт щодо генерального директора одного із товариств, який на території  Заваллівського родовища вчинив незаконну діяльність з видобування корисної копалини -  чарнокіту, на загальну суму понад 7 мільйонів гривень (ч. 2 ст. 240 КК України).
     
     
     Наразі досудове розслідування кримінального провадження завершили. Обвинувальний акт щодо генерального директора за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240 (порушення правил використання надр, шляхом незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення) Кримінального кодексу України скерували на розгляд суду.
     
     
    Як ми вже повідомляли раніше, обвинувачений, достовірно знаючи, що підприємству дію спеціального дозволу на користування надрами зупинено, у період з лютого по квітень 2018 року продовжив проведення вибухових робіт по видобуванню чарнокіту на Заваллівському родовищі.  При цьому  підписав та видав накази про проведення вибухових робіт та надав їх для виконання підприємству, яке виконувало зобов’язання за раніше укладеним договором на проведення буро-вибухових робіт методом свердловинних снарядів та не поінформував їх про незаконність діяльності.
     
    У незаконний спосіб на родовищі було проведено два масових вибухи та видобуто (а згодом і реалізовано) чарнокіту на загальну суму понад 7 млн  грн, чим спричинено збитки державі на вказану суму.
     
    Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
     
     
    Довідка
     
    Чарнокіт – магматична гірська порода сімейства низьколужних ґранітів.
     
    Складається з калієвого польового шпату (15-20% об'ємних), олігоклазу (бл. 50%), кварцу (бл. 30%) і гіперстену (2-7%). Містить ґранат, біотит, рогову обманку, акцесорні мінерали: магнетит, апатит, циркон, високоглиноземисті мінерали. Колір темний, рідше світло-сірий з голубуватим відтінком, а також блакитно-зелений. Структура ґранітна, середньо- чи крупнозерниста, іноді порфировидна.