Кропивницький: Сьогодні стартувала виборча кампанія

  • 5 вер. 2020 12:53
  • 1463
    • Новина Кропивницький: Сьогодні стартувала виборча кампанія Ранкове місто. Кропивницький

    В Україні сьогодні, 05 вересня, стартував виборчий процес у межах проведення місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.

    Про це повідомляє «Утренний город».

    Але ще за довго до старту у містах та селищах Кіровоградщини  почалася проводитися агітаційна робота.

    Значна частина зовнішньої політичної реклами перед виборами розміщується з порушенням закону. В більшості випадків без вихідних даних. Але покарання за це якщо й передбачені, то мізерні, тож порушників вони не зупиняють.

    Фінансування політичної реклами під час виборчих перегонів має здійснюватися зі спеціальних передвиборчих фондів. Однак значна частина агітації, особливо на вулицях та в інтернеті, ведеться за рахунок тіньових бюджетів. Зовнішня, телевізійна та друкована реклама також подекуди знаходиться в «сірій» зоні. Мізерні покарання за порушення закону не стимулюють порушників грати за правилами.

    Сама по собі політична реклама не є нелегальною, але з моменту реєстрації кандидата у ЦВК агітація має оплачуватися зі спеціального фонду. Тому політики, які його досі не створили, але реклама яких продовжує міститися на білбордах та в рекламних роликах, порушують закон.

    - Така ситуація спостерігалася й під час попередніх президентських та парламентських виборів, бо чинне законодавство не передбачає серйозного покарання за подібні порушення. Ідеться про можливі адміністративні справи із максимальним штрафом у 850 гривень та попередженням від ЦВК. При цьому жодних санкцій у вигляді зняття з передвиборчих перегонів чи обмежень у подальшій агітації за ці порушення не передбачено, - зазначає голова Комітету виборців України Олексій Кошель.
     

    Ірина Лягул