Рік Ради: Вісім депутатів пропустили 90% голосувань

  • 31 серп. 2020 13:00
  • 775
    • Новина Рік Ради: Вісім депутатів пропустили 90% голосувань Ранкове місто. Кропивницький

    Комітет виборців України проаналізував участь народних депутатів в голосуваннях Верховної Ради у перший рік роботи парламенту (29 серпня 2019-29 серпня 2020 року).

    За даними КВУ частина народних депутатів систематично ігнорували голосування ВР. Так, 8 народних депутатів України пропустили 90% голосувань Ради у перший рік роботи.

    Антилідером серед депутатів за кількістю пропущених голосувань у перший рік роботи Верховної Ради став член фракції «Опозиційна платформа - За життя» Вадим Столар. Політик взяв участь лише в 4% голосувань ВР.

    Серед антилідерів також Степан Івахів із депутатської групи «Партія «За майбутнє», який взяв участь в 7% голосувань ВР.

    На третьому місці співголова фракції «Опозиційна платформа - За життя» Вадим Рабінович із показником 8% голосувань.

    Також у списку депутатів, які майже не голосували, Ігор Палиця «Партія «За майбутнє» – 9% голосувань, Ігор Абрамович ОПЗЖ – 9%, Олександр Дубінський «Слуга Народу» – 10,2%, Олександр Герега – 10,4%, Андрій Деркач позафракційний)– 10,7%.

    Голова КВУ Олексій Кошель, зазначив, що інформація щодо причин неучасті народних депутатів в голосуваннях невідома. Не виключено, що частину голосувань депутати пропустили з об’єктивних причин. Зокрема, представники Олександра Гереги повідомляли КВУ, що депутат впродовж певного часу офіційно перебував на лікарняному. Однак в цілому депутати схильні пропускати голосування і без поважних причин. Як правило, політики пояснюють свої низькі показники роботи тим, що вони свідомо ігнорують так звані «неважливі» голосування ВР, а також те, що неучасть в голосуваннях є ознакою їх протесту проти рішень парламенту.

    Олексій Кошель також додав, що минулого року Верховна Рада ввела відповідальність за неучасть депутатів у голосуваннях. Так, якщо народний депутат протягом календарного місяця без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30 відсотках голосувань, такому народному депутату не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць. Однак, як показує моніторинг КВУ, депутати переважно не зважають на фінансові санкції і продовжують ігнорувати більшість голосувань Ради.

    Всього у перший рік роботи Верховної Ради IX скликання відбулося 4984 голосування.

    Читайте також: У Кропивницькому презентували, чим політики підкупляють виборців (ФОТО)