Вірники відзначають Успіння Пресвятої Богородиці

  • 27 серп. 2020 14:10
  • 1643
    • Новина Вірники відзначають Успіння Пресвятої Богородиці Ранкове місто. Кропивницький
     
    Успіння Пресвятої Богородиці. Богородична Пасха.
     
    Це була воля Господа нашого Іісуса Христа - відмітити кончину Своєі Пречистої Матері як велику подію в історії Церкви і навіть усього світу...
     
    До смерті Своєї Пречиста Діва жила з апостолом Іоанном і саме в його будинку відбулося велике Її Успіння.
           
    Діва Марія лежала на смертному одрі, в узголів‘ї якого поблискувала неземним світлом райська гілка, принесена Їй Архангелом Гавриїлом за три дні до кончини.
     
    В горниці з'являлися святі апостоли, які до цього проповідували у різних куточках тогочасного земного світу і чудом Божим перенеслись у Єрусалим. Сталося і дещо більш велике: із цілим сонмом янголів зійшов з Небес до Своєї Пречистої Матері Сам Господь і Бог наш Ісус Христос, щоб прийняти Її святу душу. З душею Богородиці і з янголами Спаситель знову вознісся на Небо...
     
    Вражені великим відінням святі апостоли заспівали похоронні пісні, окадили тіло Пресвятої Діви фіміамом, і, підняв на плечі одр з Ії тілом понесли його у Гефсіманський сад, де біля гробниць своїх батьків і Йосифа Обручника заповіла поховати себе Божа Матір. Апостоли поклали тіло Її у кам’яну гробницю, також висічену у скалі й закрили її великим камнем.
     
    По волі Божій, апостол Фома, що проповідував тоді в далекій Індії, був перенесений до Єрусалима тільки на третій день після погребіння Пречистої. Він дуже сумував і смиренно попросив апостолів хоча б показати йому гроб Пресвятоі Богородиці. Його повели в Гефсиманію, відвалили камінь, і зайшовши до гробниці, з подивом побачили, що вона пуста (у гробу лежали тільки погребальні пелени)...
     
    Не смертю, а Успінням називаємо ми кончину Пресвятої Богородиці. Вона поснула блаженним вічним сном. На Ній виповнилося пророцтво Спасителя: «Істинно, істинно говорю вам: Хто моє слово берегтиме, повіки не побачить смерті» (Євангеліє від Іоанна). У Матері Божої почалося життя Янголське, але не перервався духовний зв’язок з земним світом. Вона - повсякчасна молитовниця про нас перед Богом, Заступниця роду християнського.
     
    Тому свято Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня по н.ст.) називається Богородична Пасха (у народі «Перша Пречиста»).
     
    Це свято Успіння Пресвятої Богородиці дуже любили на Русі. Три Лаври (великі монастирі) в Україні присвячені святу Успіння. У граді святої Єлисавети майже двісті років були Успенські храми. Спочатку дерев’яний однопрестольний (1756 р.), потім на місці дерев’яної церкви кам’яний трьохпрестольний (1800 р.). І після добудованих «пріделов» у 1856 році шестипрестольний величний Успенський собор, один з найкрасивіших у Південній Україні. Після другої світової війни богоборча влада храм зруйнувала, побудувавши на цьому місці обком комуністичної партії (зараз будівля міськвиконкому, де в дворі стоїть пам’ятний хрест. А саме місто Єлисаветград почали будувати від Пречистих втрат фортеці (де зараз гармати стоять). Але зараз наше місто прикрашає чудовий Успенський храм (район Миколаївки) - там 28 серпня престольне свято.
     
    А 29 серпня по-народному Третій Спас, третє святкування Всемилостивому Спасителю. Це свято Нерукотворного Образу Ісуса Христа, який відобразився на рушнику (Убрусі) і яким, за переказами, був зцілений цар Едеський Авгарь від прокази. Пізніше сам цар і всі жителі Едесси були охрещені апостолом від 70-ти святим Фадєєм (пам’ять його 3 вересня).
     
     
    В 944 році візантійський імператор Костянтин Багрянородний переніс Нерукотворний Образ з Едесси до Константинополя і 29 серпня (по н.ст,) на честь цієї події було встановлено свято.
     
    Шанування цих двох свят 28 і 29 серпня в Православ’ї виразилося і в іконописному мистецтві. Ікони Успіння Божої Матері і Нерукотворного Образа - одні з найбільш поширених, серед яких слід назвати Києво-Печерську ікону Успіння, вручену, за переказами, грецьким будівельнику Успенського собору Самою Царицею Небесною. А в Соборному Благовіщенському храмі нашого обласного центру високохудожньо і духовно розписаний балкон (місце хору). Там зображено звістку про Успіння Божої Матері від Архангела Гавриїла (Смертне Благовіщення), Успіння і Поховання Божої Матері.
     
    В дні особливого шанування нашої Небесної Матері і Покровительки Українська Православна церква знову і знову закликає всіх людей доброї волі молитися за мир в Україні, за наш український народ!
     
    Протоієрей Євгеній Назаренко