В Україні впроваджуватимуть біоенергетичні проєкти

  • 26 серп. 2020 12:35
  • 737
    • Новина В Україні впроваджуватимуть біоенергетичні проєкти Ранкове місто. Кропивницький
     
    Біоенергетика створює робочі місця та зменшує залежність від газу, про це пише Урядовий портал
     
     
    - У 2019 р. Україна використала майже 30 млрд м3 газу. Щоб зменшити залежність від блакитного палива, потрібно активізувати розвиток біоенергетики, - повідомив заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко на відкритті онлайн-конференції «Агро Грін Енерджі».
     
    Для біоенергетичних проектів та зменшення споживання газу Україна має значні ресурси, зокрема:
     
    близько 40% агровідходів країни (34 млн т. соломи, відходів кукурудзи, соняшника) дозволить замістити в еквіваленті до 10 млрд м3 газу у рік;
    врожай енергокультур з 4 млн га малородючих земель - ≈ 20 млрд м3;
    виробництво біогазу/біометану  - ≈ 7,8 млрд м3.
     
    Щоб сприяти впровадженню проектів із заміщення газу, Держенергоефективності спільно з Міненерго працює над створенням ґрунтовної законодавчої бази та вже розробило:
     
    законопроект щодо введення прозорого ринкового механізму торгівлі твердим біопаливом через спеціалізовану електронну платформу. Це дасть змогу знизити ціни на біопаливо, підвищити його якість та забезпечити біопаливом «зелені» генеруючі потужності;
    законопроект щодо стимулювання вирощування енергетичних рослин. Це дозволить задіяти велику кількість малопродуктивних земель, покращити їхню родючість та екологію;
    законопроект щодо розвитку ринку біометану. Потенціал виробництва біометану сягає близько 8 млрд м3 у рік. Його можна постачати в газотранспортну систему і навіть експортувати в інші країни.
     
    Прийняття законопроектів закладе фундамент для мультиплікації біоенергетичних проектів для вирішення енергетичних проблем українських громад і, що важливо, для успішного проходження опалювальних сезонів.
     
    Крім цього, такі проекти активізують економічні процеси на місцях, створюють робочі місця, збільшують надходження до бюджетів різних рівнів.