Артем Стрижаков: Кропивницький чекає системних змін (ФОТО)

  • 25 серп. 2020 16:10
  • 2499
    • Новина Артем Стрижаков: Кропивницький чекає системних змін (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    У Кропивницькому відбувся перший муніципальний громадський форум «Перспектива міста 2020». Про це повідомляє «Утренний город». Під час заходу були обговорені ряд проблем у різних сферах діяльності міста та його екологічний стан. Знаково було те, що Форум відбувся у День незалежності України, на міські Набережній і на ньому були присутні ті, кому небайдужа доля Кропивницького.

    Так, у Форумі взяли участь експерти з питань ЖКГ, економіки та фінансів, урбаністики, міської інфраструктури та культури. Першим перед присутніми виступив лідер «Перспективи міста» Артем Стрижаков.

    – Наше місто чекає системних змін. Зараз воно живе по методу латання дір та ручного управління, тоді як потрібні сучасні технології  і якісний менеджмент. Наше місто відстало від інших обласних центрів подекуди на 10-15 років. Чи це справедливо? Кожен заслуговує жити в принципово іншому Кропивницькому, де є перспективи для наших дітей, адже коли молодь виїжджає -  місто вмирає, де справедливо розподіляються міські кошти, а не йде дерибан мільйонів, де міська влада думає про простих людей, а не лише про обраних. Команда «Перспективи міста» знає, як зробити наш обласний центр містом 21 століття: некорумпованим, безпечним і  просто гарним, - звернувся до гостей Форуму Артем Стрижаков.

    За словами громадського діяча, несправедливим є розподіл міського бюджету. Вже зараз місто має 282 мільйона гривень боргу для закупівлі автобусів та тролейбусів. І з одного боку проблему із великогабаритним транспортом вирішено, а з іншого – місто у борговій ямі і віддавати ці борги доведеться нащадкам.

    Крім цього, лідер «Перспективи міста» звернув увагу на критичний стан центральних міст Кропивницького – головної площі та Набережної. Все, що бачать містяни: на площі – розбитаплитка, залишки від пам'ятника, непрацюючі фонтани, аварійні дерева. На Набережній – брудна, в критичному стані річка, розкрадене огорожу, убиті тротуари і лавочки, відсутність освітлення. І це неможливо перекрити  тролейбусами або ЦНАПом.

    – Ми давно розробили проекти по відновленню Набережній і центральної площі міста, в яких чітко прописано як провести реконструкцію і звідки взяти кошти, щоб для міста це було необтяжливо, - говорить Артем Стрижаков. – Очевидно, що в місті потрібно повністю змінити підходи до організації міського життя. І ключовим принципом має стати справедливість. Умови життя в нашому обласному центрі повинні ставати гідними для кожного простого жителя.

    Про урбаністику Кропивницького розповів голова громадської організації «UrbanKrop» Дмитро Бабак. За його словами,  у Кропивницькому відсутня стратегія розвитку міста. Адже це головна відмінність Кропивницького  від іншого комфортного міста, де у пріоритеті пішохід, громадський транспорт, велосипедист, а потім автомобіль.

    – За останні 5 років ми разом із командою побували у багатьох українських містах,  зібрали передові технології і досвід успішного міського менеджменту. І головна відмінність найкомфортніших українських міст – це те, що в них є стратегія розвитку, конкретний план дій та громада міста, яка долучається до розробки цього плану, - констатує Бабак. – У Кропивницькому ж пріоритети міського розвитку перевернуті з ніг на голову. Немає жодної стратегії розвитку, все відбувається стихійно та неконтрольовано. На клумбах ставлять кіоски, на Набережній досі стоїть незаконний МАФ, тротуари ремонтуються – за залишковим принципом.

    Кандидатка економічних наук Ірина Загреба розповіла про основний грошовий фонд міста - міський бюджет. Керівництво міста має незбалансований підхід у формуванні бюджету. Найбільш ефективним було б розвиток комунального виробництва, стимулювання бізнесу в усіх його формах, отримання доходів безпосередньо у бюджет за рахунок муніципальної власності.

    – Для того, щоб молодь залишалася у місті, потрібні не лише освітні заходи, а також і робочі місця, розважальні заклади, дороги, освітлені вулиці, тобто кожен громадянин, який живе у Кропивницькому, має бути щасливим, - зазначила науковиця.

    У свою чергу, військовослужбовець Олексій Бойко наголосив на проблемах реабілітації бійців, які повертаються із зони бойових дій та має надію, що зі сторони місцевої влади буде приділено більше уваги військовим.

    Під час Форуму виступив і правозахисник Олександр Турчанов, який озвучив проблеми бюрократичних перепон, з якими стикаються пересічні містяни та малі підприємці.

    – Я майже щоденно стикаюся з низкою проблем, які свідчать про те, що робота влади з такими мешканцями проводиться неналежним чином. Я працюю здебільшого з представниками малого бізнесу, яким доводиться докладати неймовірних зусиль, щоб пройти всі бюрократичні перепони для отримання певного рішення. Підприємці можуть чекати на відповідь місяць-два, три чи півроку, а у результаті отримати відмову, - наводить приклад правозахисник.

    Олександр Турчанов каже: отримати земельну ділянку в Кропивницькому неможливо, адже в міськраді одразу скажуть, що землі нема. Така ж ситуація виникає при необхідності отримати дозвіл для розміщення маленької кав’ярні. Процес начебто прозорий і простий, але на ділі виявляється не зовсім так.

    Постійний член робочої групи з питань реконструкції Набережної річки Інгул Ігор Саєнко зробив акценти на стані екології у Кропивницькому та гальмуванні міською владою будь-яких починань початку реконструкції Набережної. За 5 років «господарювання» теперішньої міської влади стан Інгулу та зелених насаджень лише погіршився.

    – Ще в 2014 році тоді навіть не міський голова, а виконуючий обов’язки мера Марковський виконав розчищення русла річки від мулу. Роботи проводилися від Ковалівського мосту і до Михайлівської дамби. Також було розчищено акваторію козачого острову.Фактично, Райковичу було передано річку в задовільному стані. Давайте поглянемо на неї тепер, Інгул знаходиться у критичному стані. Є багато проблем:  замулення, занизький рівень швидкості руху води, несанкціоноване скидання відходів виробництва підприємств, цвітіння рослин, знищення екосистеми річки, - констатує Саєнко.

    Під час Форуму обговорили і культурне життя Кропивницького. Наразі Кропивницький є чи не єдиним обласним центром в Україні, який не має Палацу чи Будинку культури, який дозволив би дітям та молоді давати концерти, вистави і т.д.

    – Ми всі з вами розуміємо, що місту це необхідно: треба, щоб діти мали можливість показати свої концерти, свята, заходи. Ми маємо задавати питання, настільки справедливим є те, що у  Кропивницькому немає місця для молоді та дітей? - зазначила Ткаченко.

    Наприкінці заходу присутні мали можливість поспілкуватися з експертами щодо вирішення ключових питань міста.

    Читайте також: Влада народу: що передбачає закон про референдум.