Чи зараховується період догляду за дитиною до трьох років до страхового стажу?

  • 25 серп. 2020 18:14
  • 660
    • Новина Чи зараховується період догляду за дитиною до трьох років до страхового стажу? Ранкове місто. Кропивницький
     
    До фахівців державної служби зайнятості надходять запитання від вагітних жінок щодо можливості реєстрації в службі зайнятості та отримання послуг, що передбачені загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття.
     
    Зокрема, клієнти служби зайнятості цікавляться, чи зараховується період догляду за дитиною до 3 років до страхового стажу.
     
    Відповідь: так, з 1 січня 2016 року (частина 4 статті 21 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»).  Ця відпустка розпочинається з 57-го дня після пологів і закінчується, коли дитині виповнюється 3 роки. Незалежно від того, чи жінка до виходу у відпустку по догляду за дитиною до 3 років працювала чи ні, їй цей трирічний період зараховується у страховий стаж, оскільки за неї сплачує внески до Пенсійного фонду управління соціального захисту.
     
    Разом з тим, мама має право на продовження так званої «декретної» відпустки до того моменту, поки дитині не виповниться 6 років, однак цей період їй вже не зарахують у страховий стаж, оскільки після трьох років вже вона не отримує щомісячної допомоги на дитину і відрахування за неї не сплачуються.
     
    Кіровоградський обласний центр зайнятості