Кіровоградщина: відомий бард виступив у садибі корифеїв українського театру (ФОТО)

  • 24 серп. 2020 21:32
  • 1595
    • Новина Кіровоградщина: відомий бард виступив у садибі корифеїв українського театру (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    Піснею, палким словом і музикою, що ллється з самого серця, привітав земляків із національним святом кропивницький музикант, письменник і волонтер Андрій Шульга. Творча зустріч «У піснях і віршах славим Україну!» відбулась минулого четверга в літературно-меморіальному музеї Карпенка-Карого в рамках проекту «Талановиті родини», присвяченого 25-річчю закладу.

    Під крислатими грушами в садибі корифеїв українського професійного театру, де понад сто років тому збирались видатні літератори, актори, громадські діячі та меценати, зустрілися сучасники – шанувальники творчості популярного рок-музиканта. Разом із дружиною Тамарою Алдошиною вони створили дует «ПараЛелі», який співає справді по-родинному тепло й душевно. Андрій акомпанував собі на гітарі, час від часу до нього приєднувався ще один талановитий гітарист, давній товариш по мистецьких «тусовках» Олексій Іванов, і тоді в мелодичну канву впліталася елегантна імпровізація.   

    На свято завітали сестра Андрія, Людмила Шульга - майстриня в галузі декоративно-ужиткового мистецтва, та брат В’ячеслав Шульга – президент обласної федерації бойового джиу-джитсу. Серед глядачів – поети, музиканти, письменники, журналісти, друзі з громадських об’єднань та представники болгарської діаспори.

    Це був концерт-сповідь людини, котра вступила в пору життєвої зрілості, безцінного досвіду та невгамовної творчої спраги. Звучали патріотичні та ліричні пісні Андрія на власні музику та слова, а також на поезію його колег по мистецькому об’єднанню «Парус»: Антоніни Корінь, Наталії Шмітке, Анатолія Курганського, Наталії Бідненко, Василя Левицького, Тетяни Маркової та інших авторів. Окремий блок пісень складався з пісень на вірші Арсенія Тарковського, Миколи Левандовського, Віктора Погрібного – поетів, котрі займають особливе місце в формуванні світогляду Андрія Шульги.

    А почався його шлях до глядача майже півсторіччя тому в Красноярську, де народився й виріс майбутній бард.

    – Тато був льотчиком, і моє дитинство пройшло в аеропорту, - розповідає Андрій. – Там же відбувались мої перші виступи, а публікою були пасажири, які чекали на свій літак. Часто «концерти» затягувались і мене розшукували через оголошення довідкової служби: «Увага, загубився хлопчик чотирьох років. Прохання привести його до білетних кас». Коли мене знаходили й починали сварити, я почував себе найнеслухнянішою дитиною у світі. Втім, невдовзі історія повторювалася знов і знов…

       

    До речі, майже все життя Андрій розмовляв і творив російською мовою. Однак останні п’ять років, як зауважила ведуча вечора наукова співробітниця музею поетеса Антоніна Корінь, він все більше пише пісні українською. З ними дует «ПараЛелі» виступає на мистецьких майданчиках Кіровоградщини і не тільки: нещодавно він побував у зоні Операції Об’єднаних сил на сході України, де з успіхом виступав перед українськими бійцями. Відблиски вогню тієї неоголошеної війни чуються в нових патріотичних піснях на слова Миколи Голованова та Павла Чорного, які цього дня прозвучали вперше. Перед публікою постав митець-філософ, людина з активною громадянською позицією, патріот своєї землі. Йому є що сказати світові, і цілком імовірно, що найкраща пісня Андрія Шульги ще попереду.

    Людмила Макей    

    Читайте також: Марафон дитячих мрій відбувся у Кропивницькому.