Кропивницький святкує день прапора України (ФОТОРЕПОРТАЖ)

  • 23 серп. 2020 11:40
  • 1879
    • Новина Кропивницький святкує день прапора України (ФОТОРЕПОРТАЖ) Ранкове місто. Кропивницький

    Щороку 23 серпня Україна відзначає День державного прапора.

    Про це повідомляє «Утренний город»

    Дата була обрана на згадку про події 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий стяг.

    Перша історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком – днем заснування Львова. Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий лев на синьому тлі. Золотий і синій кольори з XIV ст. офіційно використовувалися в гербі Руського королівства.

    Також ці барви є і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів. Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

    Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX ст. Так, перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного як стяг Української Народної Республіки.
    З нагоди відзначення Дня державного прапора України у Кропивницькому відбулись урочистості.

    Право підняти державний символ надали батькам загиблих на Сході Героїв Олегу Волохову та Людмилі Павленко. Син Олега Вікторовича Олексій Волохов захищав територіальну цілісність України та загинув під Слов’янськом. Син Людмили Федорівни Федір Романов був військовим медиком і загинув в Іловайському котлі.

    Під час урочистостей також відбулась церемонія нагородження.

    Указом президента України «За вагомий внесок у розвиток духовної культури, популяризацію у світі культурно-мистецької спадщини України» званням  «Заслужений працівник культури України» відзначили головного балетмейстера народного ансамблю бального танцю «Конвалія» Олену Спінул та головного зберігача фондів Кіровоградського обласного художнього музею Валентину Ноженко.

    Окрім цього, за сумлінну працю, особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток області та активну громадську позицію почесними грамотами від ОДА нагороджено:

    Лілію Гущу – головного державного інспектора відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці в Кіровоградській області

    Тетяну Ігрантьєву – головного спеціаліста відділу організації заходів цивільного захисту управління з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Кіровоградської обласної державної адміністрації

    Вадима Кулика – командира стрілецької роти (резервної) стрілецького батальйону Національної гвардії України, старшого лейтенанта

    Олену Надутенко – голову Спілки підприємців та середнього підприємництва Кіровоградської області, керівника творчого об’єднання «Парус»

    Віту Уманську – начальника відділу методичного забезпечення соціальної роботи Кіровоградського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

    Грамотою обласної державної адміністрації:

    Світлану Болтнєву – старшого стрільця 3 відділення 1 стрілецького взводу стрілецької роти стрілецького батальйону Національної гвардії України, старшого солдата

    Олену Оленченко – санітарного інструктора патрульної роти стрілецького батальйону Національної гвардії України, старшину

    Артема Постолатія – заступника голови Подільської районної у місті Кропивницькому ради сього скликання.

    Олександра Хирсу – заступника начальника центру - начальника сектора діловодства архівної роботи центру забезпечення діяльності Управління Державної служби з надзвичайної ситуації, майора служби цивільного захисту

    Ми запитали у кропивничан, що для них означає стяг України.

    За словами міського голови Андрія Райковича, прапор - найдорожчий символ України.

    - Це символ держави! Неймовірно тішуся, коли бачу закордоном - відразу накриває хвиля свого, рідного..., - відповіла кропивничанка Олена Карпенко.

    А кропивничанин Олександр Козловський вважає стяг України - це свобода, свобода думки, свобода мислення, свобода життя...

    А за словами Надії Квятковської, прапор України - це душа тих українців, які виборювали незалежність країни. З прапором люди гинуть і захищають Україну, з прапором проводжають в останю путь. Потрібно любити свою країну, любити свою прекрасну мову і розуміти цю країну і все робити, щоб побудувати для майбутнього покоління.

    Але є і такі, для кого він нічого не значить і жодних відчуттів не викликає.

    Читайте також: Кропивницькі свободівці запрошують містян на Парад вишиванок

    Ірина Лягул