У Кропивницькому зробили 3D-макет Будинку купця Барського (ВІДЕО)

  • 21 серп. 2020 18:00
  • 2325
    • Новина У Кропивницькому зробили 3D-макет Будинку купця Барського (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому відсканували та зробили 3D-макет Будинку купця Барського, спорудженого за проєктом Олександра Лишневського. 
     
    Про це йдеться у відеосюжеті проекту Кишенькове місто
     
    Будівництво тривало 15 років та завершилось у 1910 році. Архітектурний стиль – модерн з елементами еклектики. Власником будинку був купець Абрам Барський. Бізнесом Барського було виробництво борошна і архітектор будинку показав це за допомогою багатого модерного ліпного декору.
     
    Будинок Барського на Кіровоградщині, нині - Кіровоградський обласний краєзнавчий музей. Він розташований в обласному центрі, місті Кропивницькому. Кропивницький — місто у самому серці України, однак туристи чомусь не сприймають його серйозно. Та йому є чим дивувати!
     
    Кропивницький це:
    - Славне козацьке місто,
    - Скарбниця пам’яток археології,
    - Колиска українського професійного театру (сучасна назва міста походить від прізвища одного з корифеїв, Марка Кропивницького),
    -Правдивий архітектурний заповідник повний пам’яток архітектури імперських часів.
    Окраса Кропивницького — купецькі будинки, серед яких і будинок Барського. Як і будь-який «іміджевий» проєкт, його будували ретельно та довго — цілих 15 років. Власником будинку був купець Абрам Барський. Бізнесом Барського було виробництво борошна і архітектор будинку Олександр Лишневський зумів показати це за допомогою багатого модернового ліпного декору.
     
    Декор фасаду насичений символами та знаками: млинарські жорна — сфера діяльності замовника, квіти — процвітання, пелікан, що відганяє змій — родинність, а сови — мудрість. Серед місцевих існує легенда, що жіночі маскарони над вхідною брамою - то купецькі дочки, та, що з відкритими очима — жива, а із заплющеними — мертва. Однак ніхто не може ні підтвердити, ані спростувати цю легенду.
     
    Також можна переглянути 3D-модель Будинку Барського у відео