Комітет виборців закликав уряд закупити понад 4 млн. масок для членів виборчих комісій

  • 20 серп. 2020 15:22
  • 914
    • Новина Комітет виборців закликав уряд закупити понад 4 млн. масок для членів виборчих комісій Ранкове місто. Кропивницький

    Комітет виборців України звернувся із офіційним листом до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо належної організації виборчого процесу із місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, що відбудуться в умовах пандемії коронавірусу.

    За оцінкою КВУ станом органами державної влади не було вироблено чітких та зрозумілих алгоритмів дій, які б стосувалися проведення місцевих виборів, що, в свою чергу, ставить під загрозу безпеку суб’єктів виборчого процесу, залучених до організації та проведення голосування: виборців, членів виборчих комісій, представників політичних партій, кандидатів, спостерігачів та ін.

    На думку КВУ одним із нагальних питань є забезпечення виборчих комісій необхідними засобами захисту, зокрема, масками, захисними рукавицями, дезінфекторами. Мова йде про створення належних умов праці для близько півмільйона громадян України, які працюватимуть на виборах як члени територіальних та дільничних виборчих комісій. За умов зміни масок кожні три години, лише для роботи членів комісій необхідно закупити понад 4 млн. масок. При цьому варто врахувати, що робота членів комісій не обмежується виключно днем голосування, а поширюється на більш тривалий проміжок часу. 10 серпня Центральна виборча комісія утворила та сформувала склад 532 територіальних виборчих комісій, які вже приступили до роботи. Члени виборчих комісій регулярно контактують із представниками політичних партій, кандидатами, їх довіреними особами, спостерігачами та ін.

    Також варто врахувати, що в Україні членами виборчих комісій, особливих дільничних виборчих комісій в невеликих населених пунктах, часто стають особи старшого віку. За даними ЦВК, на виборах президента України 2019 року 36% членів окружних виборчих комісій становили особи віком від 51 до 70 років. Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров’я, саме особи старшого віку є однією з найбільш вразливих категорій щодо поширення коронавірусу.

    Крім того, потребує уваги питання щодо забезпечення умов для голосування виборців, хворих на коронавірус, а також осіб, які на момент голосування перебуватимуть на карантині. Станом на сьогодні в Україні зафіксовано понад 86 тис. осіб, хворих на коронавірус. Забезпечення їх виборчих прав – один із обов’язків держави.

    На думку КВУ відповідальність за вирішення цих та інших питань, пов’язаних із організацією чергових місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, має взяти Кабінет Міністрів України, який є вищим органом у системі органів виконавчої влади в Україні. З огляду на це КВУ закликає прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля ініціювати процес розробки рекомендацій щодо проведення чергових місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, до якого має бути залучено представників Міністерства охорони здоров’я та головного державного санітарного лікаря України.

    Напрацьовані рекомендації мають стати основною для подальших розрахунків з боку Центральної виборчої комісії щодо додаткових витрат, необхідних для проведення чергових місцевих виборів та відповідного звернення до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.