Головна редакторка «Первой городской газеты» презентувала свою першу книгу (ФОТО)

  • 17 серп. 2020 16:09
  • 1577
    • Новина Головна редакторка «Первой городской газеты» презентувала свою першу книгу (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулої п’ятниці, 14 серпня, в садибі літературно-меморіального музею Карпенка-Карого відбулася чергова імпреза музейного проекту «Талановиті родини». Відома журналістка, член Кіровоградської обласної організації НСЖУ, головний редактор «Первой городской газеты» Людмила Макей презентувала свою першу книгу «З одного тіста», видану у співавторстві з матір’ю Лідією Макей та донькою, які пишуть прозу. Людмила представила в книзі свою публіцистику (особливо цікаві матеріали про творчих людей), поезію, пісенні тексти та фото творів петриківського розпису, які прикрасили збірку.
     
     
     
     
    Авторка – людина багатогранно талановита, розповіла про свої захоплення: літературу, художнє і музичне мистецтво, мандрівки, про дружбу і співпрацю з національними меншинами – болгарською та вірменською.
     
     
    Цікаво представили пісенну творчість Людмили Макей її друзі: з Кропивницького – дует «ПараЛелі» (у складі Андрія Шульги й Тамари Алдошиної), а також дует з Олександрії: молода вокалістка Олена Донець та Олексій Грановський, який акомпанував їй на екзотичному музичному інструменті хендпені. Співала і сама авторка, і болгарин з Дніпра – поет і перекладач Володимир Стафідов, член редколегії веселої щомісячної сторінки «Міжнародно-кропивницький шарварок», яка третій рік виходить в очолюваній Людмилою газеті. Нині він приїхав у ролі упорядника та співавтора другого випуску українсько-російсько-болгарського альманаху «Подвійна радуга», де Людмила Макей також представила свої вірші та переклади і вперше виступила ілюстратором.
     
     
    Велику зацікавленість викликала різножанрова виставка творів Людмили Макей у царині образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва. Художні таланти героїня удосконалює у творчому об’єднанні «Муза».
     
    У зеленій залі Карпенкового саду спілкувалися журналісти, письменники, музиканти, співаки, самодіяльні митці з клубу «Ниточка» - словом, всі творчі люди, яких авторка вважає зробленими з одного тіста. Були на святі й окремі герої книги, звучали вірші, присвяти і пісні.
     
     
    Вітали авторку директор музею Лариса Хосяінова, голова Кіровоградської обласної організації НСЖУ Петро Мельник, керівник творчого об’єднання «Муза» Ольга Краснопольська з колегами, очільник болгарської общини Сергій Осадчий та голова Спілки Вірмен України в Кіровоградській області Тігран Хачатрян.
     
    – В саду, під грушею панувала спокійна, творча атмосфера. Було все просто, весело, влучно жартували старійшини, всі виховані і чемні, зібралось декілька поколінь, і нам було комфортно, було враження, що це якась інша паралельна реальність без масок, все навколо натуральне, не синтетичне, живе: почуття, слова, емоції, Було тепло в великій дружній родині Пані Людмили. Мабуть, по-іншому і не могло бути, - ділиться враженнями гостя презентації Алла Пояркова.
     
    До вітань долучався її викладач з педуніверситету, заслужений діяч мистецтв України Борис Притула, який разом з дружиною бажав її «многая літа» та дарував пісні.
     
     
    Ведучою мистецької зустрічі була Антоніна Корінь, поетеса і наукова співробітниця літмузею, яку Людмила Макей теж привітала зі святом, подякувавши за проект і підготовку книги до друку.
     
    – Я щаслива, що зібрались разом люди, перед якими несоромно роздягнутись душею. І щиро вдячна всім, хто прийшов і приїхав розділити мою радість. Це був один із прекрасних днів у моєму житті, - зізналася авторка.
     
    Вітали пані Людмилу різними мовами, серйозно і весело, раділи, що ніби вдруге святкували її лютневий ювілей, адже зустрітись вчасно перешкодили пандемія та карантин.
     
    У час серпневого зорепаду ролі падаючих зірок на святі успішно виконували карпенківські груші, а герої та гості загадували бажання, які неодмінно збудуться.
     
    Наталія Мельниченко,
    наукова співробітниця
    літературно-меморіального музею
    І.К. Карпенка-Карого м. Кропивницького
     
     
     
     
     
    Проєкт фінансується Фондом міжнародної солідарності в рамках програми "Free Media Programme"