Святкування Всемилостивому Спасу і Пресвятій Богородиці

  • 14 серп. 2020 11:30
  • 977
    • Новина Святкування Всемилостивому Спасу і Пресвятій Богородиці Ранкове місто. Кропивницький
     
    14 серпня починається Успенський піст. Він - найкоротший з багатоденних постів і триває лише два тижні. Успенський піст встановлений Православною церквою на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Це - єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. Сенс цього посту - вшанування Богородиці. Протягом цих двох тижнів за церковним уставом не дозволяється вживати м’ясні та молочні продукти,т  а рибу вживають тільки на свято Преображення Господнього. Це час постійного молитовного звернення до Божої Матері, щирого каяття перед Богом, примирення з ближніми.
     
    Початок Успенського посту припадає на свято Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього (у народі цей день називають «Перший Спас», «Медовий Спас» або «Спас на воді») і на день пам'яті семи мучеників Макавеїв... У Константинополі із-за хвороб та епідемій, які часто траплялися у серпні, виносили на вулиці в особливих, дорогоцінних мощевиках частини Хреста, на якому був розіп’ятий Ісус Христос. Звершувалися служби для зцілення хворих і зупинення епідемій, для виганяння злих духів, яки часто, за історією цього святкування, були причиною саме епідемій. Святкування 1(14, за новим стилем) серпня, з поклонінням Чесному Хресту Господньому і з богослужінням Всемилостивому Спасу і Пресвятій Богородиці було встановлено у 1164 році Констанинопольским патріархом Лукою і київським митрополитом Костянтином. Воно було присвячене перемогам над зовнішніми ворогами Візантії і Киівськоі Русі, які відбулися в один день в різних країнах. Знамення і чудеса від ікон Христа Спасителя та Пресвятої Богородиці бачили багато православних воінів ще перед початком цих битв... За багатовіковою традиціею у цей день в православних храмах освячується вода, квіти та мед нового врожаю. Вода освячуеться в наших храмах на спомин Хрещення Київської Русі.
     
     
     
    Православний народ разом з Церквою в цей день також шанує пам’ять семи братів Маккавеїв, їхнього вчителя - священника Елеозара та мати Соломонію. Ці старозавітні мученики за віру в Єдиного Бога, за святі традиції свого народу, стали прообразами усіх християнських мучеників. І через 22 століття, їхній приклад і подвиг немеркне в житті мільйонів християн по всьому світі.
     
    В нашому місті, в районі Соколівки, стоїть новий православний храм, названий на честь святих мучеників Маккавеїв. І там в цей день престольне свято!
     
    Молитовно бажаємо, щоб радість в ці дні була у кожного з нас! Радість посту, людська радість від допомоги нам від наших друзів і близьких, неземна Божа радість від нашоі щироі допомоги нужденним і хворим, від справжнього примирення і щирих молитов за близьких і за нашу Батьківщину!
     
    Зі святами,вас, дорогі співвітчизники!
     
    Протоієрей Евгеній Назаренко