Чи можливо зберегти музейно-природний заповідник "Тобілевичі"?

  • 12 серп. 2020 11:08
  • 1578
    • Новина Чи можливо зберегти музейно-природний заповідник «Тобілевичі»? Ранкове місто. Кропивницький
     
    25 років тому з нагоди 150-річчя І. Карпенка-Карого в селі Арсенівка на Кіровоградщині заснували музейно - природний заповідник "Батьківщина Карпенка-Карого" як філію обласного краєзнавчого музею. Він відомий під назвою "Тобілевичі", благоустроєм якого до останніх днів життя опікувався письменник, завідувач філії Віктор Олексійович Погрібний.
     
    Днями літератори області відвідали ландшафтно-орнітологічний заказник "Карпенків край" - територію площею 250 га, яка "заселила" частину заплави та корінного берега річки Велика Вись.
     
    Наразі ця місцевість і заповідник потребують фінансової й вдячної підтримки обласної ради, аби не втратити територію, яка переважно ще зберігає природний стан.
     
     
    Дбайливо ставляться до заповідного куточка, відкритого для туристів, сельчани, голова Мар'янівської ОТГ Олександр Титиник(колишній військовий льотчик і людина слова), Веселівський сільський голова Галина Волошина - патріотка степового краю, дочка Віктора Погрібного Ольга Вікторівна. Однак ентузіастам потрібна дійова підтримка владних структур у формуванні конкретної програми збереження заповідника та виокремлення його в окрему юридичну особу з відповідним штатом працівників та її фінансуванням для розвитку туристичної інфраструктури Кіровоградщини.
     
     
    Вважаю, до цієї слушної думки відомого краєзнавця Олега Бабенка варто прислухатися чиновникам, які опікуються питаннями відновлення природного середовища, прищеплення молоді любові до природно-заповідних територій та об'єктів, одним із яких є музейно-природний заповідник "Тобілевичі".
     
    Анатолій Саржевський,
    фото автора