Кропивничанин розповів подробиці затримання та депортації журналістів у Мінську

  • 8 серп. 2020 09:04
  • 1037
    • Новина Кропивничанин розповів подробиці затримання та депортації журналістів у Мінську Ранкове місто. Кропивницький

    Вчора опівночі літак, в якому перебували троє затриманих у Білорусі журналістів, вилетів із Мінська в Україну. Про це на своїй сторінці у фейсбук повідомив один із зниклих учора медійників колишній співробітник Кіровоградської державної телерадіокомпанії Іван Гребенюк – нині шеф-редактор телеканалу «Настоящее время» з редакцією у Празі.   

     

    – Друзі, ми вже в аеропорту. Все добре! Спасибі всім! Депортація. Під пильним супроводом. На 10 років заборона в‘їзду. Єдиний рейс, який був це Одеса. 23.40 виліт з Мінську, - написав він.

    Згодом Іван Гребенюк повідомив про благополучне повернення до Одеси.

    – Це найкраший світанок у житті. Ні, не спали. Поки багато емоцій навпереміш з жорстким дисонансом. Тому що якихось 5 годин тому ти був у готелі «Мінськ», потім був голосний стукіт у двері, потім двері щосили прочинилися і твою кімнату заповнили люди в міліцейській формі і надписами «ОМОН». Далі обшук, мукроавтобус з затемненими вікнами, відділок, допит, натяки і «обнадійливі» обіцянки - «ні, ми вас не будемо катувати..»

     

    Через кілька годин літак, Одеса, море... Хочеться сказати величезне дякую за потужну підтримку Radio Free Europe/Radio Liberty Настоящее Время, колег-медійників з різних куточків світу, правозахисників, МЗС України, друзів, знайомих, просто небайдужих.

     

    Дуже красномовним у ситуації з нашою акредитацією у Білорусі є висловлювання тимчасово виконувачки обов’язків президента Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Дейзі Сінделар:

     

    «Телеканал «Настоящее время» вчасно запросив акредитацію для своїх журналістів перед президентськими виборами, але вона їм не була надана. Відмова влади вчасно акредитувати наших журналістів – ще один приклад нехтування правами вільної преси та правом громадян Білорусі на інформацію без цензури. Ми обурені затриманням наших журналістів і вимагаємо дотримання владою визнаного в усьому світі права журналістів на виконання своєї професійної діяльності».

     

    Ще будуть подробиці і багато пояснень щодо пережитого, але поки, повторюсь, це найкращий світанок і найкращі відчуття в житті. Ти вдома і в безпеці, - йдеться в повідомленні.

     

    Нагадаємо, сьомого серпня ЗМІ повідомили про зникнення в Мінську трьох журналістів телеканалу «Настоящее время», серед яких колишній кропивинчанин Іван Гребенюк. У складі групи медійників він прибув до Білорусі для висвітлення тамтешніх виборів.