Кропивничанин створив робота, який допоможе батькам та дітям у дистанційному навчанні

  • 5 серп. 2020 18:10
  • 1278
    • Новина Кропивничанин створив робота, який допоможе батькам та дітям у дистанційному навчанні Ранкове місто. Кропивницький
     
    Робот вам у поміч!
     
    Володимир Прихоженко – програміст, працює розробником програм на платформі 1С. Також він власник магазину «Комп’ютери», що розташований в приміщенні дитячої поліклініки на вулиці Шевченка. Нещодавно він створив інтерактивний тренажер для школярів п’ятих-сьомих класів з математики та англійської мови, який допоможе краще засвоювати матеріал.
     
    Володимир зазначає: ідея з’явилась під час карантину. Дітлахи сиділи вдома і били байдики. Тож захотів зробити робота, який сам даватиме їм завдання, братиме відповіді та їх перевірятиме. І батькам так легше контролювати, чи діти виконали домашнє завдання. Ось так крок за кроком все і пішло.
     
    – Спочатку зробив програму з математики. Синові все сподобалося, і він охоче займався. Потім розповів про це друзям, які в свою чергу теж оцінили винахід позитивно, –  розповідає Володимир. – Потім уже створив тренажер з англійської мови. Але це було більше для себе. Адже читаю багато, а поговорити вже немає з ким. А без практики і вимова не правильна. Згодом розробив декілька рівнів: дитячий, дорослий та для себе.
     
    Оскільки цей проєкт створювався в неробочий час та у вихідні, то на його реалізацію пішло десь чотири місяці. У квітні розпочав, а у липні вже виклав на Google Play.
     
    За словами програміста, його молодший син почав займатися, коли йому ще не було і п’яти років. У математиці можна виставити верхню планку. Наприклад, він вивчає цифру 5. І машина йому пропонує варіанти задач: скільки буде 1+1 або 2+2 і так далі в межах п’яти. І ще дуже цікавий момент: дружина Ольга вибирає режим вичитування. Хлопчик мав називати вголос свій варіант відповідей, і коли він говорить не «нуль», а «нуй» або «ті» замість «три», то програма видавала як неправильну відповідь. І в результаті його син почав правильно вимовляати слова. 
     
    – Таки класна штука вийшла і в тому плані, що вона розвиває правильну вимову слів, – ділиться враженнями винахідник.
     
    Попереду ще безліч планів. Після того, як Володимир виклав у вільному доступі тренажер, виявилися ряд недопрацювань. Наприклад, у багатьох телефонів установлений український інтерфейс і на цих гаджетах видає помилку. Адже гуглівська програма не розрізняє російський текст. Тому найближчим часом займеться перекладом тексту на українську мову і в подальшому, аби все добре працювало.
     
    – Після розмови із вчителькою своєї доці, яка вже перейшла до четвертого класу, зрозумів, що треба додати задачі на швидкість, час та відстань у розділі математика. То в наступні роки потрібно дізнаватися, що найбільше подобається дітям, які саме типи задач тощо, –  ділиться планами на майбутнє Володимир Прихоженко.
     
     
    Також найближчим часом у тренажері будуть доступні ще дві іноземні мови, а саме польська та німецька.
     
     
    Ірина Лягул
     
    Проєкт фінансується Фондом міжнародної солідарності в рамках програми "Free Media Programme"