Місцеві вибори: Як кропивничанам змінити місце голосування онлайн

  • 31 лип. 2020 14:00
  • 841
    • Новина Місцеві вибори: Як кропивничанам змінити місце голосування онлайн Ранкове місто. Кропивницький

     

    Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня, а змінити місце голосування можна до 10 вересня.

    Про це повідомляє BBC NEWS UKRAINIAN.

    Процедуру спростили настільки, що це можна зробити за годину, не виходячи з дому чи офісу, через інтернет – без жодних паперових довідок.

    Раніше можна було змінити місце голосування тільки на виборах президента та парламенту. Місцеву ж владу могли обирати тільки ті, хто реально зареєстрований в конкретному селі чи місті.

    Спочатку у новий виборчий кодекс включили норму, яка дозволяє повністю змінити виборчу адресу і завжди голосувати не там, де прописаний. Але з купою документів.

    А в липні цього року депутати пішли далі й скасували вимогу надавати будь-яку довідку, яка підтверджує проживання не за місцем реєстрації.

    В Україні є мільйони переміщених з окупованого Донбасу чи Криму людей, які не мали змогу взяти участь у місцевих виборах. А також не менше українців, які працюють не за місцем реєстрації і не мали змоги проголосувати на місцевих виборах.

    Так само не могли проголосувати люди, які фізично не мали жодної реєстрації. Зараз всі вони отримали шанс проголосувати.

    Найскладнішим у цій процедурі є отримання електронного цифрового підпису, якщо у вас досі його не було.

    Найпростіше це зробити, якщо у вас є вже профіль на Приват24 чи інших подібних платформах. Детальну інструкцію, як це зробити, можна подивитись тут. Вона займає близько пів години.

    Після отримання ЦЕП потрібно зайти на сайт Державного реєстру виборців і знайти особистий кабінет у правому верхньому кутку.

    Далі потрібно обрати підпункт “заяви та запити”, а далі “звернення щодо зміни виборчої адреси”. При цьому одразу ж потрібно авторизуватись за допомогою цифрового підпису.

    Вам потрібно заповнити просту анкету і обрати причину зміни виборчої адреси, вказати актуальне місце проживання та електронну пошту. І ще раз підтвердити ці дані цифровим підписом.

    сайт

     

    Під час заповнення всіх анкет потрібно бути особливо обережним, щоб у потрібні графи вказати правильну інформацію. Робити це зручніше не зі смартфона, а з ноутбука чи персонального комп’ютера.

    Після завершення процедури вам надійде лист-підтвердження заявки на зміну адреси. Про результат вам повідомлять пізніше на вашу електронну пошту, або ж це можна перевірити на сайті реєстру.

    Нагадаємо: Депутати міської ради розпочнуть двадцять другу сесію