Криворізькі зловмисники, чорний нотаріус з Житомира та двоє кропивничан. Що спільного?

  • 29 лип. 2020 14:02
  • 2018
    • Новина Криворізькі зловмисники, чорний нотаріус з Житомира та двоє кропивничан. Що спільного? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Двоє кропивничан, які працюють в одній установі, не були знайомі до моменту, поки не стали жертвами групи шахраїв. Їхні особисті дані використали зловмисники, які взяли кількатисячні кредити без відома власників банківських рахунків. 
     
     
    Перший дзвінок  
     
    Розповідає Дмитро Житнухін, батько двох малолітніх дітей, учасник бойових дій.
     
    – 16 травня 2019 року, коли святкували День вишиванки, увечері прийшла на viber смс від мого керівника: «Дима, помоги мне разобраться со скайпом, пожалуйста». У нього в цей день був день народження, не було на робочому місці цілий день, і я знаю, що у нього є родичі за кордоном. Думаю, що може якраз у свій день народження хотів вийти на зв’язок по скайпу. Я йому відповів, що допоможу.
     
    На мій телефон надійшов код з паролем для доступу в систему скайп, яку я скопіював і передав йому через viber. Потім виявилося, що це не був мій керівник, його сім-карту дублювали шахраї. Вони від його імені писали мені та іншим нашим колегам, які в подальшому теж стали жертвами шахрайських дій.
     
     
    Схеми злому
    Від імені колег та друзів вони присилали повідомлення із закликом допомоги щодо входу у систему скайп, а люди, відповідно, їм ці паролі давали. Далі вони працювали по прикладу програми TeamViewer, яка дає доступ іншим особам управляти через інтернет вашим приладом. Отже, вони зайшли через інтернет у мій смартфон і змогли бачити мої вхідні та вихідні дзвінки. Після цього здійснили дзвінок оператору від мого імені. Сказали, що я втратив телефон, попросили заблокувати сім-картку та випустити нову. Щоб заблокувати сім-картку, достатньо інформації про здійснення дзвінків з даного номера. Ось таким легким способом вони телефонували у компанію Vodafone, яка абсолютно не гарантує безпеку наших громадян. Адже перед тим я в компанії МТС, правонаступником якої є Vodafone, реєструвався на сайті та зазначав свої ПІБ, вводив паролі. І ці дані повинні були мене убезпечити, але компанія з легкістю дала номер невідомим особам, які стали його тимчасовими власниками.
     
    Інший спосіб дублювання сім-картки – короткочасні дзвінки. Тобто вам надходять з інших номерів дзвінки і пропонують якісь послуги або вкласти гроші в банки тощо. Така розмова має відбуватися протягом 30 секунд. Вам телефонують то з одного номера, то з іншого. Потім телефонують і скидають, ви передзвонюєте і говорите. І цього буде достатньо, аби зловмисники зателефонували в компанію Vodafone і намагалися перевипустити вашу сім-картку.
     
    Стосовно баз даних. Майже всі громадяни України брали якісь кредити або побутову техніку, всі несли свої паспортні дані та ідентифікаційний код до банку. Після того, як Україна у 2014 році втратила контроль над територією Донбасу, то низка банківських установ залишилися на непідконтрольних Україні територіях, і звідси пішов великий витік інформації. Зараз дані про всіх перебувають у легкому доступі. Через системи на зразок DarkNet можна купити паспортні дані, навіть скановані на будь-яку особу.
     
    Ще один спосіб дублювання сім-картки. Хтось міг продавати на таких майданчиках, як OLX. Людина може розпитувати, що за продукція чи товар. Потім домовитися про зустріч, потім передзвонювати і говорити, що не може приїхати. Багато разів будете один одному перетелефоновувати. Потім також можна зателефонувати від вашого імені у компанію Vodafone, сказати, що втратили сім-картку тощо.
     
    Як себе уберегти від цього?
     
    Потрібно мати контрактний номер. Якщо ви підете з паспортом і кодом до будь-якого оператора та укладете контракт на використання послуг мобільного зв’язку, то будь-які дії з вашим номером зможете здійснювати лише ви з паспортом.
     
     
    Подальші шахрайські дії
    Приват24
    Ви придумуєте дівоче прізвище матері, якісь унікальні паролі… Все виявляється нікчемним, тому що здублювали вашу сім-картку. Вони пишуть, що забули пароль і їм (шахраям) приходить пароль для входу у систему Приват24. І все… Людина собі заходить до вашого кабінету та користується грошима. Окрім цього система Приват24 у розділі «Створення довідок» дає повну інформацію про ідентифікаційний код, місце проживання, створює довідку для заповнення декларацій, повністю ваші доходи та кредитний рейтинг.
    На зарплатній картці сума була менше тисячі гривень, яка їм була не цікава. Була також кредитна картка. На той момент сума кредитного ліміту складала 45 тисяч гривень. Але через свою жадібність ці особи могли зняти лише п’ять тисяч гривень. Вони спочатку перевели гроші на мою зарплатну картку, а потім на електронний гаманець невідомого походження. Були спроби вивести з мого рахунку 15 тисяч гривень, потім 10 і дев’ять тисяч гривень. Однак, оскільки у мене стояв ліміт на оплату в інтернеті, вони не змогли їх вивести. Після цього банк побачив не характерні дії і заблокував рахунки. 
     
     
    Але дуже розумні шахраї пішли далі
     
    Від мого імені вони заповнювали онлайн-анкети та заявки на компанії з мікрокредитування, зокрема «Moneyveo», «Dinero», «Качай гроші», ФК «Горизонт» в особі «Грошик».
    «Moneyveo» побачила якісь підозрілі інформаційні дії з боку шахраїв і не дала їм кредит, а решта компаній перерахували на рахунки цих людей майже п’ятнадцять тисяч гривень.
     
    Нагадую, це було в ніч з 16 на 17 травня 2019 року.
     
    17 травня я прокинувся і побачив, що у мене заблокована сім-картка. З телефону дружини я набрав гарячу лінію Приватбанку та дізнався, що з мого рахунку були зняті кошти з кредитного рахунку і картка заблокована. Також вони встановили заборону на віддалений перевипуск сім-картки, чим мене і зобов’язали йти у салон Vodafone для відновлення свого номеру та довести компанії мобільного зв’язку, що таки власник я цього номеру, а не інші особи.
     
    Потім я звернувся до поліції та до служби безпеки банку. Написав відповідні заяви, після чого було відкрито кримінальне провадження. Приватбанк пообіцяв, що скаргу розглянуть і дадуть відповідь згодом. У відповіді було сказано, що фінансові операції виконувалися та були підтверджені моїм номером телефону. У банку сказали: якщо кожній жертві шахраїв будуть повертати кошти, то установа збанкрутує.
     

    Читайте також: ПриватБанк застерігає українців від шахрайських розіграшів “від Президента”.

     

    Кредитні установи дають про себе знати
     
    Вже через тиждень я дізнаюся про кредити, взяті на моє ім’я зловмисниками. Я звертаюся за довідкою до Українського бюро кредитних історій. Для мене і моєї родини то стало шоком. Нам потрібно було повертати близько 20 тисяч гривень. Я написав офіційні листи з поясненнями та копіями з ЄРДР до цих фінансових установ.
     
    Вертушка
     
    В колл-центрах використовуються такі прилади, які генерують дзвінок з будь-якої точки України. Практично щодня з різних номерів за допомогою вертушки електронний голос або людина, яку називають «звонилка», починають вимагати повернення коштів та погрожують.
     
    Реакція на листи
     
    Я написав купу листів та звернень до фінансових установ, Офісу Президента, Держпродспоживслужби та до Національної комісії з фінансових послуг. Усі інстанції переадресовували мої листи саме в ту організацію, яка регулює діяльність фінансових компаній. У відповіді від Нацкомісії з фінансових послуг було сказано звертатися до поліції, якщо мене щось не влаштовує.
     
    Минуло вісім місяців
     
    За цей період від поліції жодних дій, хоча зі слідчим спілкувався майже не щодня. А у відповідь лише обіцянки. На бездіяльність поліцейських була написана скарга до прокуратури. Після цього слідчий зробив деякі кроки, зокрема написав від свого імені офіційні запити у ці фінансові компанії. Після цього дві компанії перестали вимагати від мене кошти. Третя установа проігнорувала запит слідчого, і періодично від них приходили повідомлення стосовно знижки на оплату пені тощо.
     
     
    На горизонті з’являються ймовірні шахраї
    У березні цього року дізнаюся, що головне управління національної поліції у Дніпропетровській області спільно з управлінням по боротьбі з кіберзлочинністю затримали групу, ймовірно, шахраїв, які займалися саме перевипуском сім-карт. Це була пара, хлопець та дівчина із Кривого Рогу. Відомо, що дівчина працювала в банківській установі. Через знайомих дізнався контакти кіберполіції у Дніпрі. Вони підтвердили, що і мій номер є у базі цих затриманих осіб. Наразі вони чекають суду. Таких випадків зафіксовано майже 700. На жаль, працівники поліції були не в змозі перевірити всіх жертв, тому я не попав у відкрите кримінальне провадження. Якби слідчий спрацював, то можна було б об’єднати дві справи. Мені дуже важко буде довести, що я потерпілий саме від тих криворізьких підозрюваних.
     
    Станом на 23 липня 2020 року мою справу передали іншому слідчому, який тільки закінчив університет, але він зацікавлений, аби розплутати справу.
     
     
    Фінансова компанія «Горизонт»
     
    Фінансова компанія «Горизонт» передала кредитний договір, який уклали зловмисники, так званому чорному нотаріусу з Житомира. 
     
    Він виніс виконавчий напис, яким передбачено стягнення у примусовому порядку з боржника коштів за кредитним договором. Але згаданий виконавчий напис, відповідно до законів України про нотаріат, постанови про стягнення робиться нотаріусом, який мав би переконатися у адресі проживання боржника, в його прописці, безспірності кредитного договору та за наявності оригіналу кредитного договору. По-перше, я договір не підписував. По-друге, в адресі проживання зазначено місто Київ, провулок Бестужева Олександра, 13, кв. 64. Це було зроблено для того, аби передати постанову про стягнення коштів приватному виконавцю міста Києва Роману Клименку.
     
    Коли прийшло перше виконавче провадження на адресу моїх батьків, де я на момент вчинення злочинів цими злодіями вже не проживав і не був прописаним, вони просто використали дані із системи Приват24. Але там вони були застарілі, у банку дані не оновлював, що знову доводить, що не я звертався за отриманням кредитів. На цю адресу прийшов лист із виконавчим провадженням після 14 днів, як воно було винесено. Вони витримали паузу і після цього відправили документи поштою, аби я не встиг звернутися до відповідних органів.
     
    Перше провадження було підписано 1 липня і прийшло поштою 15 липня. Друге виконавче провадження вже про примусове стягнення боргу надійшло в установу, в якій я працюю, 20 липня, а винесене було 16 липня. І тепер бухгалтерка зобов’язана виконати це провадження – перераховувати із моєї заробітної плати на рахунок фінансової установи 20% від моєї заробітної плати на суми близько десяти тисяч гривень. 
     
     
     
    За тією ж схемою
     
    Продовжує Олександр Андрущенко, батько малолітньої дитини, учасник бойових дій.
     
    – У мене така ж історія. Різниця в тому, що відбулося все вдень. Я відразу заблокував картку Приватбанку, то до моїх коштів вони не добралися. Але в цих трьох компаніях теж набралися кредитів на п’ятнадцять тисяч гривень. І зробили це достатньо швидко, десь за чотири години, поки я їздив до Vodafone і перевипустив сім-картку.
     
    Того ж дня я дізнався лише про один кредит і відразу написав відповідні заяви до правоохоронних органів. Пізніше стало відомо ще про два кредити. Ходом розвитку справи я не цікавився. Сам раніше працював у згаданій структурі і знаю їхнє ставлення до подібних заяв. Я не вірив в успіх справи. 
     
    Потім мені повідомили, що прийшла така сама постанова, як і Дмитру, що з мене зніматимуть 20% від моєї заробітної платні. Наразі проводяться всі заходи по скасуванню цієї постанови.
    Про продовження справи читайте у наступних випусках.
     
    Читайте також: ПриватБанк попередив клієнтів Кропивницького про новий вид шахрайства.
     
     
    Ірина Лягул