Кіровоградщина: Із Цибулевого вивезли радіоактивний могильник

  • 28 лип. 2020 13:51
  • 713
    • Новина Кіровоградщина: Із Цибулевого вивезли радіоактивний могильник Ранкове місто. Кропивницький
     
     За підтримки НАТО завершується проект із вилучення радіоактивних відходів із об’єкта «Цибулеве», інформує Урядовий портал
     
     
    Представники ДСП «Об’єднання «Радон», що належить до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження, ознайомилися з перебігом реалізації заключного етапу проекту з ліквідації могильника «історичних» радіоактивних відходів, що розташовані на території військової частини Міністерства оборони України, в Цибулеве Кіровоградської області.
     
    - Ліквідація могильника «історичних» радіоактивних відходів «Цибулеве» – це вже другий проект, який успішно реалізовується за підтримки нашого міжнародного партнера – НАТО. Сподіваємося, що проекти посилення радіаційної безпеки, яка є важливою складовою екологічної безпеки України, будуть і в майбутньому знаходити необхідну підтримку, – наголосив Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергій Калашник.
     
    Вищезгаданий проект розпочато у травні 2019 року підписанням Контрактної угоди Агенцією НАТО з підтримки та постачання з переможцем відкритого міжнародного тендеру – ТОВ «НТ-Інжиніринг», яке було визначено Виконавцем проекту.
     
    За час реалізації проекту Виконавцем було проведено детальне обстеження могильника, розроблено та погоджено з Державною інспекцією ядерного регулювання України Технічне рішення по вилученню «історичних» РАВ та переміщенню їх на безпечне зберігання та захоронення. Також були проведені необхідні підготовчі роботи на майданчику могильника та мобілізовані необхідні ресурси. Готовність робочого майданчику до початку вилучення РАВ перевірили спільно з інспекційною комісією у складі представників Держатомрегулювання, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Міністерства оборони України та ДСП «Об’єднання «Радон» у лютому 2020 року.
     
     
    Роботи з вилучення РАВ розпочали у березні поточного року. Вилучення всіх «історичних» радіоактивних відходів із об’єкта «Цибулеве» було завершено у квітні цього року. Основну частину «історичних» РАВ упакували в спеціально розроблені Виконавцем контейнери та розмістили на окремому майданчику, а низькоактивні РАВ - передали на захоронення у сховище траншейного типу, що розташоване на території пункту захоронення радіоактивних відходів «Буряківка», що у зоні відчуження.
     
    Після звільнення майданчика «Цибулеве» від радіоактивних відходів співробітники ДСП «Екоцентр» на замовлення Виконавця провели незалежне радіаційно-дозиметричне обстеження майданчика та під’їзної дороги до нього. Результати досліджень показали, що значення потужності дози гамма-випромінювання, щільності потоку альфа-, бета-частинок та нейтронів на поверхні робочих ділянок перебувають в межах фонових значень.
     
    Заплановано, що до 20 серпня буде завершено усі роботи із реабілітації майданчика на об’єкті «Цибулеве».
     
    Довідково
     
     У різних регіонах України існують об’єкти, на території яких у період між 1960 і 1990 роками Збройними Силами колишнього СРСР у спеціалізованих сховищах (могильниках) були захороненні радіоактивні відходи, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР.
     
    Для реалізації проекту Законом України від 17 червня 2015 р. № 526-VIII ратифіковано Імплементаційну угоду між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки і постачання (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР, яка була підписана 18 вересня 2013 року в Брюсселі, а також створено Трастовий фонд НАТО.
     
    Бенефіціарами з боку України є Державне агентство з управління зоною відчуження та Міністерство оборони, реципієнтом проєкту є ДСП «Об’єднання «Радон».
     
    В 2016 році у рамках проекту українською компанією ТОВ «НТ-Інжиніринг» було ліквідовано перший могильник радіоактивних відходів, які зберігались на об’єкті «Вакуленчук» Державної прикордонної служби України (Житомирська обл).