Як кропивницькі «дієвочки» рятують місто (ФОТО)

  • 24 лип. 2020 10:32
  • 1389
    • Новина Як кропивницькі «дієвочки» рятують місто (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Громадська кампанія «Пандемія: час можливостей»
     
    Членкині Асоціації жінок України «Дія» у місті Кропивницькому Інга Дуднік та Юлія Копцева розповіли про діяльність своєї організації, в тому числі під час пандемії коронавірусу.
     
    Їм усього три роки, але вони дуже потужні й сильні. У лавах цієї громадської організації – юристки й журналістки, підприємниці й домогосподарки, які підіймають серйозний пласт суспільних проблем і доводять, що здатні вирішити найскладніші з них. Через це й називають себе «дієвочками» – від слова «діяти».
     
    Протягом трьох років наше місто огорнене турботою справжніх героїнь, які опікуються долею кропивничан і міста в цілому. Вони не ховають облич під масками (не йдеться про захисні), не носять плащі і не криються від простих людей. Їхній головний атрибут – це посмішка, а суперсила – велике і добре серце. Ці героїні зібралися в команду, яка називається «Асоціація жінок України «ДІЯ». Кропивницький» і спільними зусиллями змінюють долю міста на краще.
     
     
    – «Асоціація жінок Україні “ДІЯ”. Кропивницький» об’єднала активних і небайдужих до проблем міста та містян кропивничанок. Ми різні за фахом, досвідом, соціальним статусом. Серед нас є підприємниці, домогосподарка, поліцейські, журналістки, юристки. Але нас об’єднує активна життєва позиція. Організація створена в листопаді 2017 року як філія ГО «Асоціація жінок України «Дія». Спочатку нас було дев’ятеро, зараз уже більше тридцяти. Уже третій рік поспіль членкині організації – «дієвочки», як ми себе називаємо, відновлюють історичну пам’ять про видатних жінок Кропивницького. Зокрема, два роки тому, в річницю відкриття лікарні святої Анни, встановили на старовинній будівлі барельєф на честь її засновниці й меценатки Ганни Дмитрян. Тоді до збору коштів долучилися мешканці міста, які швидко назбирали необхідну суму й замовили меморіальну дошку майстру – скульптору Вікторові Френчку. Він виготовив барельєф, який нині прикрашає будівлю колишньої лікарні.
     
    Також ми займаємось наставництвом, підтримуємо кардинальну зміну способу виховання підопічних інтернатних закладів. Ми розуміємо, що діти повинні виховуватись у родині. Адже ні держава, ні меценати не можуть замінити їм маму і тата. Відтак «дієвочки» створили власний соціальний проєкт – «Кропивницький без сиріт» і опікуються дітьми, котрі не мають рідних. Ми активно долучаємось до благодійництва, працюємо над створенням в місті шелтеру – притулку для жертв домашнього насильства, а також прибираємо сміття, – розповідає голова організації Інга Дуднік.
     
    Вона з перших днів активно влилась у лави організації, а нещодавно й очолила її у Кропивницькому.
     
    Разом проти коронавірусу
     
    – Наразі увесь світ поглинула пандемія коронавірусу, від якої, в тому числі, потерпає й Україна. Але завдяки таким небайдужим людям, як наші «дієвочки», ситуація не досягає критичного стану. Наші героїні допомагають містянам побороти страшну хворобу і повернутися до нормального життя. Їхня допомога охоплює різні сфери, – каже Інга Дуднік.
     
    Активістки проводять навчання роботі онлайн на принципах взаємодопомоги, щоб кожен опановував ці інструменти самостійно. Під час введення в країні та області карантинних обмежень вони не «закинули» традиційну акцію «Зігрій добром!» Правда, відвідати стареньких не було можливості через карантинні обмеження, але їм передавали подарунки, аби показати, що їх не забули.
    – Коли кропивницькі волонтери й меценати оголосили про початок ініціативи «Броня для медика», ми також до неї охоче долучилися. Громадські діячі, активні і небайдужі жителі Кропивницького разом допомагають забезпечувати захисними засобами лікарів та медичних сестер, які контактують із ковідними хворими. «Броня для медика» – це масштабна акція по збору допомоги лікарням. Кожен небайдужий може перерахувати кошти на закупівлю захисних костюмів і масок для медиків нашого міста. Така акція надає безцінну поміч тим, хто залишився з проблемою сам на сам, – зазначає директорка організації Юлія Копцева.
     
     
    Екологічні акції
     
    – Неодноразово «дієвочки» проводили екологічні акції – прибрали частину узбережжя річки Інгул, яка проходить Кущівкою, – розповідає пані Інга.
     
    За її словами, жіноче товариство присвячує себе рятуванню флори і фауни. Так ось до «Дії» долучались небайдужі кропивничани та організація «Let’s do it, Ukraine». Цим самим вони влаштовували свято не тільки собі, а й навколишньому середовищу, як, наприклад, 22 травня до Дня вишиванки і 5 червня – до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища.
     
     
    Як розповідають дівчата, містяни відпочивають в гарному місці біля річки Інгул і смітять. Купа сміття: побутового, будівельного, скляні та пластикові пляшки. Тож кожного разу «дієвочки» просуваються з прибиранням все далі і далі узбережжям Інгулу.
     
    Світлини та розповіді про добрі справи громадські активістки розміщують на сторінці своєї організації у фейсбук. Завдяки таким героїчним жінкам, які своєю материнською турботою поліпшують життя тисячам людей, розумієш, що все погане – тимчасове, яке ось-ось безповоротно зникне з твого життя і на його місце прийде щось тепле, чарівне і вічне.
     
    Денис Бірзул
     
    Проєкт фінансується Фондом міжнародної солідарності в рамках програми «Free Media Programme»
     
     
    Проєкт фінансується Фондом міжнародної солідарності в рамках програми „Free Media Programme»