Горе від шашлику. Мешканці Миколаївки вже два роки потерпають від диму

  • 22 лип. 2020 13:30
  • 1888
    • Новина Горе від шашлику. Мешканці Миколаївки вже два роки потерпають від диму Ранкове місто. Кропивницький
     
    Мешканці Новомиколаївки вже два роки дихають шашличним димом
     
    У 2018 році по вулиці Добровольського, 13-б у Кропивницькому відкрили ресторан Rebro Grill and Bar. З того часу і почалося спілкування, точніше переписка мешканців будинків, розташованих навколо згаданого закладу, з органами влади.
     
    Проблема полягає в тому, що у меню ресторану є також і шашлик, який готується на деревному вугіллі. Від цього вугілля йде жахливий дим, від якого страждають мешканці трьох багатоповерхівок. Адже труба, з якої виходить дим, розташована на низькому рівні.
     
     
    – Ось наше авіамістечко. Я живу тут з 1960 року. Навколо нашого будинку збудували дві дев’ятиповерхівки та п’ятиповерхівку, відтак він розташований ніби в колодязі. Мало того, що всі генделики зосереджені навколо нашого будинку. З тієї сторони «Вогник», а тут суцільні магазини та ресторани. Коли зводили будинки, надавали будівлям простір. А зараз ми один одному у вікна дивимося та чуємо всі звуки, які відбуваються у кожній квартирі. А тепер поставили ще цей ресторан, то, взагалі, це жах, – обурюється мешканка Людмила Ткаченко.
     
    Валерій проживає у дев’ятиповерхівці, балкон його квартири виходить на трубу, і він спостерігає майже щодня, як валить дим. Та вже на минулих вихідних викликав експертів від ДСНС, які протягом десяти днів мають надати відповідь щодо побаченого.
    Ситуацію прокоментував і заступник міського голови Олександр Мосін. 
     
    – Головний спеціаліст відділу інспекційної роботи та дозвільних процедур Управління Державного архітектурно-будівельного контролю міської ради при проведенні позапланової перевірки за адресою: вул. Добровольського, 13-б встановив, що власник гриль-бару «Ребро» виконує роботи з нового будівництва нежитлової будівлі без дозвільних документів для такого будівництва. Також управління підготувало та подало позовну заяву до Ленінського районного суду м. Кропивницького про зобов’язання Ірини Дудіної, власниці закладу, знести самочинно збудований об’єкт, – зазначив він.
     
    За словами місцевих жителів, під вікнами дев’ятиповерхівки планувалося будівництво стоянки для автомобілів. Там навіть зрубали декілька кущів бузку.
     
     
    – Так, власники цього ресторану спочатку нам обіцяли цю трубу підняти та поставити фільтри. Минуло два роки, вони нічого не зробили. Найцікавіше, що Дудіни санепідемстанцію викликають тоді, коли в кафе нічого не готують. І виявляється, що гра йде в одні ворота, – розповідає мешканець сусіднього будинку Іван.
     
    Жителі багатоповерхівки підготували і колективну скаргу на ім’я міського голови Андрія Райковича. Пів сотні кропивничан просять очільника міста, аби він посприяв у ситуації.
     
    Авторка цих рядків завітала до закладу з проханням показати дозвільні документи. Працівники кафе відповіли, що відбулась перевірка і питання вже вирішено. Але відповідних документів журналістам не продемонстрували, мовляв, у закладі немає власниці ресторану, а адміністраторка таких повноважень не має.
    Про подальший хід конфліктної ситуації ми розповідатимемо у наступних випусках газети. 
     
    Ірина Лягул