Кіровоградщина: Монети, зброя, уламок метеориту. Які речі зберігає майстер у своій колекції? (ВІДЕО)

  • 21 лип. 2020 16:30
  • 1996
    • Новина Кіровоградщина: Монети, зброя, уламок метеориту. Які речі зберігає майстер у своій колекції? (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У своєму офісі знам'янчанин зберігає монети, зброю, ліхтарі та уламок метеориту, про це йдеться у відеосюжеті Суспільне Кропивницький.
     
    У своєму офісі знам'янчанин Юрій Гребенюк зберігає монети, зброю, компаси, ліхтарі та метеорит, який впав на Землю 200 років тому.
     
    Експонати купує разом з братом на антикваріатних ресурсах або приносять знайомі.
     
    Збирати речі для власного музею Юрій Гребенюк разом з братом почали вісім років тому. В колекцію входять предмети з часів скіфів, сарматів, монголо-татар, часів козацтва, – розказує колекціонер.
     
    - Пістоль кремневий, капсульний пістоль з порохівницею. Одному близько 200 років. Іншому – близько 300. Є робочий компас, якому більше 100 років, ваги на велику вагу і маленьку, старовинний циркуль.
     
    У колекції є документи. Агітаційний лист за звільнення України 1950 року, ручки Шевченка в оригіналі, свідоцтво на освіту козачки, що вона закінчила школу і має освіту.
     
    Брати мають колекцію ліхтарів – залізничні, шахтарські, морські, ті, які використовувались на літаках.
     
    Скільки грошей витратили з братом на купівлю речей для музею, каже, не рахували. Найцінніша знахідка – це погони царської Росії, віддали 1500 гривень. Монети та предмети побуту давали знайомі безкоштовно.
     
    Щоб колекцію змогли побачити більше людей, планує після карантину організувати виставку.