Міністерство закордонних справ заявляє про неприпустимість відвідування президентом Росії Криму

  • 21 лип. 2020 13:27
  • 1089
    • Новина Міністерство закордонних справ заявляє про неприпустимість відвідування президентом Росії Криму Ранкове місто. Кропивницький
     
    Заява МЗС України у зв’язку з черговим неузгодженим з Україною візитом Президента РФ В.Путіна до тимчасово окупованих Росією Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.
     
    Про це пише Урядовий портал
     
     
    У зв’язку з черговим неузгодженим з Україною візитом Президента Російської Федерації Володимира Путіна на тимчасово окуповану Російською Федерацією частину території України – Автономну Республіку Крим та місто Севастополь 20 липня 2020 року Міністерство закордонних справ України заявляє про таке.
     
    Міністерство закордонних справ України неодноразово наголошувало і продовжує дотримуватися принципової позиції щодо неприпустимості неузгоджених з українською стороною відвідувань російськими посадовими особами території України у її міжнародно визнаних кордонах, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь.
     
    Українська сторона вважає згаданий візит та інші поїздки російських посадовців до тимчасово окупованих Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, які здійснюються незважаючи на неодноразові застереження і протести Міністерства закордонних справ України, грубим порушенням державного суверенітету і територіальної цілісності України, цинічним і демонстративним нехтуванням російською стороною загальновизнаними нормами міжнародного права, резолюціями Генеральної Асамблеї ООН А/Res/68/262 від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України», А/Res/71/205 від 19 грудня 2016 року, А/Res/72/190 від 19 грудня 2017 року, А/Res/73/263 від 22 грудня 2018 року, А/Res/74/168 від 18 грудня 2019 року «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна», А/Res/73/194 від 17 грудня 2018 року та А/Res/74/17 від 09 грудня 2019 року «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також районів Чорного та Азовського морів», Бакинською Декларацією Парламентської Асамблеї ОБСЄ (2014) та іншими резолюціями Парламентської Асамблеї ОБСЄ.
     
    Україна вчергове засуджує заходи Російської Федерації з подальшої мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, яка становить суттєву загрозу регіональній безпеці.
     
    У цьому зв’язку Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони негайно припинити всі згадані вище міжнародно-протиправні діяння і усунути усі наслідки, які вони спричинили.
     
    Українська сторона звертає увагу, що вся відповідальність за негативні для всього регіону наслідки покладається відповідно до норм міжнародного права на Російську Федерацію як державу-окупанта, її посадових осіб, незаконні «органи кримської влади» та їхніх представників, які ухвалюють незаконні рішення та вчиняють протиправні дії.
     
    У зв’язку з вказаним незаконним візитом 20 липня 2020 року Міністерство закордонних справ України заявило рішучий протест Міністерству закордонних справ Російської Федерації.