Мова – зброя! Кропивничани об’єдналися задля захисту української

  • 17 лип. 2020 09:20
  • 2699
    • Новина Мова – зброя! Кропивничани об’єдналися задля захисту української Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора, 16 липня, о 17:30 біля пам’ятника Тараса Шевченку у 30 річницю проголошення Декларації про державний суверенітет України кропивничани провели мітинг «Руки геть від мови!». Про це повідомляє журналіст «Утреннего города».
     
    Мета мітингу – висловлення протесту проти законопроєкту депутата Максима Бужанського щодо змін в частині навчання українською мовою в закладах освіти. На зібранні були присутні громадські діячі, волонтери, активісти Руху Опору Капітуляції та Всеукраїнського Об’єднання «Свобода», ВГО "Сокіл", представники української церкви, місцева інтелігенція та інші небайдужі містяни. 
     
     
    - Патріотична громада вже давно зауважила, що ми унікальна країна в світі – ми єдині, хто захищає мову від нашого уряду, від Верховної Ради, від депутатів. Такого в світі взагалі не існує. Не буде мови – не буде нації. Тому скрізь ми повинні заявляти свою позицію. – зазначає голова міської організації «Свобода» Сергій Капітонов.
     
     
    - Українська мова пахне спілими яблуками, вона смакує кришталево чистою джерельною водою, у ній ми чуємо щебет солов’я. Українська мова – це надміцний канат, це залізобетонний фундамент, на якому стоїмо усі ми, стояли і будемо стояти віками. Ми не розпорошимося поміж сильних націй, нехай і не надіються на це. В Україні вже виросло покоління дітей, які не розуміють російської, а їх знову хочуть повернути до імперського стійла, до російського ярма. Не вийде! – стверджує професорка, завідувач кафедри української мови Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Світлана Ковтюх. 
     
    Кропивничани висловлюють своє невдоволення щодо законопроекту, оскільки він полягає у скасуванні частини закону про мови, яка вимагає перехід учнів 5-11 класів росіиськомовних шкіл на украінську мову навчання з 1 вересня 2020 року.
     
    Денис Бірзул