Кропивницький: Змія налякала сім’ю з приватного сектора

  • 15 лип. 2020 10:42
  • 2526
    • Новина Кропивницький: Змія налякала сім’ю з приватного сектора Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьомого липня на пирватне подвір’я по вулиці Мінській у Кропивницькому (район Лелеківки) заповзла змія. Про це повідомляє журналіст «Утреннего города».
     
    - О 20:15 до Служби порятунку зателефонувала громадянка із повідомленням про те, що на її приватному подвір’ї по вулиці Мінська у Кропивницькому перебуває змія. Громадянка просила допомогти відловити плазуна. Бійці 1-го Державного пожежно-рятувального загону Кропивницького відловили за допомоою банки плазуна, що був, ймовірно, водяним вужем, та випустили у річку, - прокоментували інцидент у пресслужбі УДСНС у Кіровоградській області. 
     
    Шановні громадяни! Служба порятунку нагадує правила поведінки у разі зустрічі із отруйними видами плазунів.
     
    Слід зазначити, що на території Кіровоградської області є переважно два види отруйних плазунів: гадюка степова (із чітко вираженими ромбовидними візерунками на шкірі) та гадюка Нікольського (чорного кольору). 
     
    Гадюку степову можна зустріти у сухих балках (занесена до Червоної книги), а гадюку Нікольського – як правило, у лісопосадках. Ці змії не агресивні, якщо вони бачать людину, то першими не нападають і намагаються втекти. 
     
    Найчастіше людина зустрічає звичайного вужа (має жовті плями на голові) або вужа водяного (таких плям він не має). Водяний вуж через відсутність плям нагадує людям гадюку, проте він абсолютно безпечний. Вуж зазвичай має більш тонке і довше тіло, ніж гадюка. А забарвлення нагадує шахівницю, на відміну від характерного забарвлення гадюки – суцільні поздовжні ромбовидні зигзаги. 
     
    Якщо ви зустріли все-таки гадюку, не робіть різких рухів, не варто намагатись вбити плазуна! 
    Гадюки у наших широтах першими не нападають на людину. Укусити вона може тоді, коли на неї наступили, торкнулися її рукою або ж коли вона не має шляху для втечі. Найкраще буде обійти гадюку стороною. Але якщо змія поселилася неподалік вашого житла і вам від цього некомфортно, то її можна відловити та віднести подалі, звісно, варто для цього запросити фахівців.
     
    Якщо все-таки укусу не вдалось уникнути, найперше правило: не панікувати. Дезінфікувати або хоч промити ранку водою. Зняти усі предмети, що можуть здавлювати місце укусу (браслет, годинник тощо). Досі ведуться фахівцями дискусії щодо відсмоктування отрути. Адже досить мікротріщини у ротовій порожнині чи на губі, і отрута проникне у кровоносні судини голови та шиї. Якщо немає іншого вибору і допомога прибуде нескоро, все одно варто зважити усі ризики. Також не можна накладати джгут, припікати рану. Небезпечним є вживання алкоголю – він прискорює поширення отрути. Слід дати людині води, забезпечити нерухомість місця укусу, охолодити ранку і якщо є – дати таблетки від алергії. Але найголовніше – негайно слід доставити потерпілого у лікарню, де він отримає допомогу.
     
     
    Денис Бірзул