Кіровоградщина: Топ-5 ідей для літньої відпустки

  • 13 лип. 2020 15:00
  • 1486
    • Новина Кіровоградщина: Топ-5 ідей для літньої відпустки Ранкове місто. Кропивницький

    Якою б не була робота цікавою, але кожному потрібен повноцінний відпочинок, щоб надалі з новими силами і мотивацією продовжити працювати. І от, нарешті, довгоочікувана відпустка! Але як же провести її з користю для себе і своєї родини? Як не витратити час дарма? Таке просте, але, водночас, складне питання. Саме для його вирішення пропонується сьогоднішній топ, який підготував для вас «Утренний город» на основі відгуків кропивничан. Гарного перегляду!

     

    Реабілітаційний центр бурого ведмедя

    В Україні популяція бурого ведмедя нараховує близько 300 особин. Окрім цього, є певна кількість цих тварин, які перебувають в неволі. В окремих випадках, для ведмедів створені неналежні умови, або вони утримуються з порушенням природоохоронного законодавства. Саме тому постало питання про утворення спеціалізованого центру реабілітації ведмедів.

    Головна мета центру – реабілітація особин бурого ведмедя, які зазнали жорстокого поводження, незаконного утримання або стихійного лиха.

    Реабілітаційний центр відкритий для відвідувачів, тож прогулянка серед Карпатських гір і спостереження за такими величними тваринами не залишить нікого байдужим.

    - Насправді, це дуже круте місце! Коли спостерігаєш за тваринами в їхньому природному середовищі , а не десь там у цирку, сприймаєш геть по-іншому. Найголовніше те, що, перебуваючи тут, розумієш, що людина ще не безнадійна і спроможна жити в гармонії з природою. Все це змушує задуматись і надалі аналізувати, чи все ти робиш правильно. – стверджує студент Центральноукраїнського держпедуніверситету імені Винниченка Максим Чорний.

    Центр знаходиться в Синевирській Поляні, Закарпатської області в Національному природному парку «Синевир». 

     

    Оленяча ферма в селі Іза

    Ця ферма – один з найвідоміших туристичних об’єктів Закарпаття і єдина ферма оленів в Україні. Сюди приїжджають помилуватися такими чудовими тваринами з усієї країни та навіть з-за кордону.

    Ці рідкісні олені з’явилися тут ще за радянських часів. Головна мета ферми – лікарська речовина пантокрин, яка добувається з рогів. Вона застосовується при перевтомі, неврозах, слабкому серцевому м’язі, гіпотонії та для підвищення працездатності. В ті часи ця справа була дуже прибутковою, але в наш час речовина стала значно дешевшою, тому ферма стала туристичним об’єктом. 

    На ній можна спостерігати більше ніж 200 рідкісних оленів, погодувати тварин з рук, послухати цікаву екскурсію та приміряти оленячі роги, що прикріплені до огорожі, і зробити фото на пам’ять.

    - Це дійсно казкове місце! Я ще ніколи не бачила чогось такого, де можна було б дивитись на таких милих створінь, ще й в такій кількості, погодувати їх і так класно провести свій час, - зазначає медична сестра Тетяна Литвин.

    Ферма знаходиться в селі Іза, Хустинського району Закарпатської області

     

    Зерноленд

    Якщо вам цікаво поринути в місце, де відчувається подих пращурів, змішаний із запахом бабусиного хліба, і захопити дітей історією предків – ласкаво просимо в Зерноленд!

     Тут є все, чим можна зацікавити як дорослого, так і дитину. Зерноленд – це туристичний комплекс, розташований в селі Івківці, Чигиринського району Черкаської області. Тут, мабуть, є все, що може зацікавити у простому українському селі: старий млин, якому більше ніж 100 років, цікаві екскурсії, місцеві легенди, музей з елементами побуту українського села, які вже давно вийшли з ужитку, катання на конях, стрільбище для луку й арбалету, тир, ходіння на ходулях,  майстерня з ляльки-мотанки, каламарня, ткацька майстерня, папірня і гончарня. Для дітей є дитячий майданчик і безліч  цікавих настільних ігор. Для туристів у майстернях проводяться майстер-класи по виготовленню різних предметів, які потім можна забрати з собою в якості оригінального сувеніру.

    - Дійсно, дуже цікаве місце. Одразу згадуєш щасливе дитинство у бабусі. Для дітей тут багато чого нового, тож відпочинок приносить задоволення всім, – розповідає пенсіонер Микола Логвиненко.

     

    Похід в гори

    Кожен любитель екстремального туризму хоча б раз замислювався про похід в гори. Хіба ж є кращий варіант, ніж Карпати! Тут є все необхідне для справжньої туристичної романтики: небачені краєвиди, прекрасне зоряне небо, свіже повітря, яке п’янить розум пахощами хвої та різних польових квітів, стрімкі гірські річки, водоспади та справжня дружня компанія. Усе, що тільки можна собі уявити! Подібні пригоди дають неперевершений заряд  енергії  та зміцнюють відносини один з одним.

    - У цьому році я вперше побувала в поході. Це було для мене несподіванкою, коли друзі покликали мене з ними разом. Скажу чесно: я була вражена! Для мене дійсно це було чимось небаченим, хоча я була впевнена, що мене навряд чи цим можна здивувати. Такої кількості пейзажів я, мабуть, не бачила в жодному журналі чи книжці. Я і не думала, що такі прості речі, як от обід в казанку, ночівля в наметах чи купання в руслі гірської річки можуть принести такі неперевершені враження! Мабуть, найбільшим плюсом є те, що в таких екстремальних умовах ти дивишся на людину, яку знав так давно, зовсім іншими очима. Це нереально гуртує і зміцнює стосунки, – стверджує студентка Центральноукраїнського національного технічного університету Аліна Труш.

    Організацією подібних походів займається туристичний клуб «Сині гори». 

     

    Рафтинг

    Ідея для справжніх цінителів екстремального відпочинку! Рафтинг – це швидкісний сплав на надувному човні гірською річкою через пороги. Дуже популярний вид спорту в Україні. В нашій країні можна прокататись в таких річках, як Прут, Стрий, Случ, Тиса, Дністер, Черемош, Південний Буг та Тетерів. Вас чекають заряд енергії, гарний настрій та мокрий з голови до ніг одяг.

    - Багато про таке розповісти не можна,це треба відчути. Насправді, твоє уявлення про рафтинг і твій перший сплав – це зовсім різні речі. Відчуття швидкості і бризки води, що летять тобі в обличчя створюють таке враження, ніби всередині тебе щось перекидається і захоплює дух. Ми з сім’єю вперше сплавлялись минулого літа на Південному Бузі. Це дуже круто! – зазначає завідувач господарства ЗДО №23 "Супутник" Надія Цуркан.

    Організацією рафтингу та інших видів екстремального відпочинку займається команда Ekvitas Team(м. Кропивницький).  

    Дякуємо за перегляд і бажаємо щасливих відпусток! Більше про відпочинок та розваги на сайті Топ-20.

    Денис Бірзул

    Відпустка в Україні. Що слід знати про мандрівки під час карантину?